PREDSJEDNIK HNS-a I HDZ-a BiH-a DRAGAN ČOVIĆ: ‘Ovo ne može biti klasična građanska država s dominacijom jednoga, bošnjačkog naroda’

Foto: Guliver Image

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i tamošnjeg HDZ-a Dragan Čović izjavio je u utorak kako Bosna i Hercegovina ne može biti klasična građanska država jer bi se pretvorila u državu s dominacijom jednoga, bošnjačkog naroda.

Čović je na predizbornome skupu u Tomislavgradu, gdje se obratio okupljenima, rekao da “ovo ne može biti klasična građanska država. Povijest joj ne dopušta. Ovo ne može biti država jednog naroda”.

Najveći broj bošnjačkih stranaka zagovara promjenu političkog i izbornog sustava kako bi se odlučivalo prostom većinom posve zanemarujući zajamčenu raspodjelu vlasti i ulogu triju konstitutivnih naroda, što je potpisano Daytonskim mirovnim sporazumom te je sastavni dio ustava te zemlje i izbornog zakonodavstva.

Zahvaljujući rupama u izbornim propisima u tri su navrata bošnjački birači većinom glasova izabrali Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Iako se očekivalo da će visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt intervenirati u izborno zakonodavstvo i tijekom ljeta provesti presudu Ljubić, to se nije dogodilo.Sada prijeti opasnost da ključne hrvatske stranke, okupljene u Hrvatski narodni sabor BiH, budu izbačene iz vlasti biranjem etničkih Hrvata s bošnjačkih stranačkih lista u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

Tome se protive hrvatske stranke u zemlji inzistirajući na provedbi presude Ustavnoga suda BiH-a u predmetu Bože Ljubića, kojim se traži izbor legitimnih političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda bez preglasavanja od brojnijih naroda.

Sada se nagađa da bi pravila o načinu biranja izaslanika za Dom naroda te načina izbora izvršne vlasti Schmidt mogao promijeniti nakon okončanja izbornog procesa 2. listopada.

“Hrvatske stranke će se zauzimati da se suverenost i konstitutivnost hrvatskog naroda vrate u sve dokumente koji definiraju budućnost BiH. Naš identitet moramo do kraja zaštititi”, istaknuo je Čović na stranačkome skupu.

Čović je također ocijenio da je “ogroman iskorak to što zahtjeve hrvatske strane u BiH danas razumije pola članica Europske unije zahvaljujući snažnom lobiranju te potpori Zagreba”.

“Hrvatima se mora zajamčiti mogućnost biranja vlastitih predstavnika u svim institucijama gdje se štite kolektivna prava”, zaključila je Borjana Krišto, kandidatkinja HNS-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI