PREDSJEDNIK DRUŠTVA ARHITEKATA O OBNOVI ZAGREBA: ‘Za kvalitetnu obnovu ipak će trebati onih spominjanih 10 godina’

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednik Društva arhitekata Zagreb Tihomil Matković za N1 je govorio o obnovi i o tome koliko su realna obećanja da će se sve stići napraviti.

Rekao je da bismo svi jako voljeli da idemo u smjeru izjave ministra Darka Horvata da nijedan euro neće biti vraćen u Bruxelles.

“Jasan mi je taj stav, međutim, vrlo skoro vrijeme će pokazati što ćemo u stvarnosti uspjeti realizirati”, istaknuo je Matković.

O povlačenju novca iz europskih fondova Matković je naglasio da “svi koji su imali posla s europskim programima znaju da jedna mala Hrvatska teško može nešto promijeniti u razmišljanju europskih upravljača”.

“Nema druge, dok je rok, do tad imamo rok. Stvarno se bojim koji će to biti postotak”, istaknuo je Matković.



“Ono na što bih svakako pozvao je znatno ozbiljniji pristup javnoj infrastrukturi. Život ne znači samo krov nad glavom nego i sve ono okolo. Najbanalnije možemo govoriti o prometnoj infrastrukturi, ali tu je i podzemna infrastruktura i sve ostalo što život čini komfornim, prostori oko zgrada, opremanje naselja, javni sadržaji… Međutim, jako nam je propao način kako funkcioniramo, pogotovo u centrima gradova koji su počeli odumirati. To sigurno nije dobar put na koji možemo razvijati kvalitetu života u Hrvatskoj”, naglasio je predsjednik Društva arhitekata Zagreb.

Matković smatra da će za kvalitetnu obnovu ipak trebati onih spominjanih 10 godina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI