PREDSJEDNIK ANTIFAŠISTA PUN JE IDEJA: Nada se povratku Titovog imena na trg, posebnu ideju ima za Jelačićev trg

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske tvrdi da je, prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje 31. prosinca 2020. godine bilo 1105 živih sudionika NOB-a.

“Oni primaju mirovine po posebnim propisima u prosječnom iznosu od 3854 kune, a još 6813 osoba prima obiteljske mirovine sudionika NOB-a. Njihova prosječna mirovina iznosi 2812 kuna i na nju uz borce NOB-a imaju pravo samo supruge umrlih boraca. Nikakva djeca i unuci kao što se priča”, rekao je u emisiji Briefing.

Dodao je, usporedbe radi, kako prosječna mirovina branitelja iz Domovinskog rata iznosi 6200 kuna.

Nada se da će s novim zagrebačkim gradskim vlastima uskoro sjesti i razgovarati u vezi povratka Titovog imena tom trgu, ali i imenovanje drugih ulica i trgova imenima istaknutih antifašista.

Za primjer je dao imena Ive Lole Ribara, Nade Dimić i Rade Končara. Smatra kako bi Zagreb trebao imati i Ulicu 8. svibnja jer je tog dana 1945. godine oslobođen od fašista.



Posebnu ideju ima za glavni zagrebački trg jer smatra da bi idealno rješenje bilo da se današnji Trg bana Jelačića zove Trg Republike Hrvatske, kako se danas zove trg ispred HNK. Banu Jelačiću, pak, treba naći neko novo mjesto za trg.

Pošto se sutra obilježava Dan antifašističke borbe, u Brezovicu će uz Savez antifašističkih boraca biti i premijer Andrej Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI