PREDSJEDNIČKI IZBORI U FRANCUSKOJ: Macron se nada drugom mandatu

Emanuel Macron

U Francuskoj je u nedjelju počeo prvi krug predsjedničkih izbora. Oko 48,7 milijuna registriranih birača može glasati od 8 sati ujutro.

Sadašnji predsjednik Emmanuel Macron nada se drugom mandatu. Najvećom protukandidatkinjom smatra se Marine Le Pen s krajnje desnice.

No, i liijevi populist Jean-Luc Melenchon također se nada da će ući u drugi krug izbora koji bi se trebao održati 24. travnja.

U prvom krugu sudjeluje ukupno 12 kandidata.

Francuska izborna kampanja bila je zasjenjena ratom u Ukrajini. Gotovo nijedna poruka u kampanji nije odjeknula među glasačima, a mnogi su kandidati percipirani kao slabi, što povećava strah od slabog odaziva birača.Prema nedavnim istraživanjima do 30 posto građana neće izaći na birališta.

Francuski predsjednik ima dalekosežne ovlasti i obnaša dužnost pet godina. On je moćniji od premijera kojeg imenuje i ima odlučujući utjecaj na sudbinu zemlje.

Biračka mjesta u Francuskoj otvorena su do 19 sati, a ponegdje i do 20 sati. Zbog vremenske razlike na nekim se francuskim prekomorskim teritorijima, primjerice na Karibima, glasalo već u subotu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI