PREDSJEDNICA POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA OŠTRO PORUČUJE: ‘Nećemo se predati dok to ne dođe do kraja’

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa obustavilo je predmete u slučaju lex Agrokora, kojim su bili obuhvaćeni premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić, šef Mosta Božo Petrov, bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić, ali i slučaj odlaska predsjednika Zorana Milanovića u Albaniju.

“Mi smo privremeno obustavili predmete, ne mislim da smo priznali poraz, naša pravna bitka i dalje traje. Nećemo se predati dok to ne dođe do kraja. Odlučili smo javnosti obznaniti sve što se u predmetima nalazi, a onda neka javnost procijeni zašto smo to mi morali napraviti, da se vidi da smo posao odradili i da smo tu gdje jesmo”, rekla je za HRT predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

“Povjerenstvo ne može reći dužnosniku da nije transparentan, savjestan i vjerodostojan jer ta odredba nema sankciju. To da nije tragično, bilo bi smiješno, otprilike tako”, dodala je Novaković.


Ističe kako je vrlo zanimljivo da sudovi nakon “pet ili šest godina shvate da se tako ne može”.

“Ako je sudska praksa ista pet godina, onda je vrlo zanimljivo da 2020. u predmetima Bernardić, Plenković, Bandić, sud odjednom odredi da to tako ne ide. Dužnosnik je dakle dužan javnosti reći što radi. Dužan je biti savjestan. Pa to nije neka uputa već obveza koju on mora izvršavati. Dužnosnici su došli pojasniti na koji način troše državni novac. Neću to povezivati sa zlouporabom. To je smiješno. Zlouporaba je nešto što je počinjeno, to je neka povreda zakona. Načela su tu kao prevencija. Ako vam netko kaže da se morate izuzeti, jer morate još nešto napraviti? U Hrvatskoj je to suludo – ovako ispada “e znate ne možete samo ubiti nekoga, nego pri tome budite savjesni”. Tako to u usporedbi s Kaznenim zakonom izgleda”, opisala je Novaković.Dodala je kako njihove odluke imaju po 20 stranica te kada neku odluku donesu, da je jasno gdje je to povrijeđeno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI