PREDSJEDNICA KOHOM-A KRITIZIRA STOŽER: ‘Zar ćemo mi ići nekome u kuću i govoriti da se cijepi?’

Screenshot/N1

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić komentirala je odluku Ministarstva zdravstva da obiteljski liječnici trebaju telefonski zvati pacijente starije od 65 godina i potaknuti ih na cijepljenje.

“Mi smo u petak dobili službenu pismenu odluku ministra, o kojoj već cijela Hrvatska sve zna, a to je da krenemo redom zvati sve 65+ pacijente koji se dosad nisu odlučili za cijepljenje. Nama se čini konfuznom odlukom, epidemija traje već dvije godine, cijepljenje godinu dana, mislim da ne postoji osoba u Hrvatskoj koja nije čula za mogućnost cijepljenja, a nas su naši pacijenti, dakle svaki od njih, 11 puta kontaktirali tijekom prošle godine i pritom smo sasvim sigurno ponudili i cijepljenje. Prije samo mjesec dana ministar je isti zadatak delegirao patronažnim sestrama i pohvalio se kolike tisuće su patronažne sestre obišle da bi ih motivirale na cijepljenje, a uspjeh nije bio bogzna kakav”, rekla je Ban Toskić.

“Potrebno je otvoriti svaki pojedinačni karton, osobe starije od 65 godina, provjeriti je li cijepljena, napraviti popis, nazvati, obaviti ljubazan razgovor, pokazati empatiju, razumijevanje, dati objašnjenje, sve to traje 10-ak minuta. Svaki razgovor s pacijentom uključuje i ono što nije bila tema prvotnog razgovora. Kažu da ćemo za sve koje ne uspijemo kontaktirati ići u kućne posjete. Što je kućna posjeta obiteljskog liječnika? Ako je netko izrazio neslaganje, zar ćemo mi ići nekome u kuću i govoriti da se cijepi? Odlazak u kućnu posjetu zahtijeva vrijeme. Koliko će nama vremena trebati za obići sve te osobe? Što će za to vrijeme pacijenti koji su bolesni i koji nas trebaju iz drugih razloga?”, rekla je Ban Toskić.

“Kako uvjeriti nekoga nakon dvije godine pandemije da se cijepi, ako on to neće?”, zaključila je Ban Toskić za N1.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI