PREDSJEDNICA EUROPSKOG PARLAMENTA ZA ŠTO BRŽI ULAZAK HRVATSKE U SCHENGEN: ‘To treba učiniti za vrijeme francuskog predsjedanja Unijom, sve ostalo bila bi sramota’

Foto: Maxym Marusenko/Guliver Image

Ponovno se pokrenulo pitanje primanja Hrvatske u schengenski prostor. Da to treba učiniti što prije, već za francuskog predsjedanja EU, koje traje do 30. lipnja ove godine, mišljenja je Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta. Ona je to rekla Hini i dodala kako bi “bilo kakva blokada ulaska Hrvatske u schengen, bila sramota”.

“Tu ću vam odgovoriti kao političarka. Umorna sam od razgovora sa zemljama koje su potrošile godine pokušavajući ispuniti kriterije i onda kad ih ispune, izostane politička odluka”, istaknula je Metsola.

Naglasila je kako se države članice ne bi trebale “skrivati iza tehničkih razloga, tamo gdje su politički razlozi motivi”.

Nakon poraza Slovenske demokratske stranke Janeza Janše na slovenskim parlamentarnim izborima, spekulira se da bi Slovenija, s kojom Hrvatska ima neriješen teritorijalni spor, mogla blokirati pristup Hrvatske.

Izborni pobjednik i budući premijer Robert Golob rekao je da će, suprotno od Janše, ustrajati na arbitraži iz koje se Hrvatska povukla zbog otkrivenog slovenskog utjecaja na suce. 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI