Predmetna nastava u dvije ili tri smjene, nastava kroz dva ili tri sata dnevno, a odmor neće biti svima u isto vrijeme

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavile su se Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.

Upute predstavljaju ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Ona je ujedno koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.

“Za djecu je bolje da idu u školu. Imamo posebnu vrstu djece, a to su one s teškoćama u razvoju za koju je bolje da su u predškolskim ili školskim ustanovama. Prema našim saznanjima, djeca dosad nisu zarazila svoje ukućane. Upute su pisane na način da ih svaka škola ili predškolska institucija prilagodi sebi. U školu ne ide onaj tko ima simptome bolesti Covid-19 je osnovno pravilo. Treba održavati fizički razmak i smanjiti fizički kontakt između obrazovanih grupa, pojačati higijenu, redovito provjetravati učionice”, rekla je Ivana Pavić Šimetin.

Predmetna nastava se treba održavati kroz dva ili tri sata dnevno na način blok satova nekog predmeta i sa što manje nastavnika u jednom danu te rad u dvije ili tri smjene. Nastava neće počinjati za sve u isto vrijeme, vrijeme odmora za sve neće biti istodobno. U slučaju da u nekim učionicama ima preveliki broj učenika treba pronaći dodatni prostor. U srednjim školama distanca mora biti po mogućnosti dva metra, a u višim razredima osnovne škole od 1,5 metar.Ivana Pavić Šimetin je dodala kako su maske obavezne u nekim situacijama u školi, zatim kod potrebe za intimnom njegom, a to se odnosi na vrlo malu djecu, zatim kod komunikacije učenika i nastavnika. Maske su obvezne za odgajatelje, učenike i nastavnike kada prolaze hodnicima, zatim za nastavnike primjerice engleskog jezika koji predaju u nižim razredima.

“Lokalno će biti različito, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Iznimno je važno praćenje znakova bolesti pa i praćenje temperature. Neće biti mjerenja temperature učenika pri dolaska u školu, ali se apelira na roditelje da moraju djeci svakodnevno izmjeriti temperaturu”, rekla je Ivana Pavić Šimetin.

Kada se utvrdi kod nekog djeteta da ima znakove zaraze vezane uz Covid-19, važno je da takvo dijete ostane kod kuće, a ako se to dogodi u školi, odvaja se od ostalih učenika i poziva se roditelja da dođe po dijete. Ravnatelj to odmah javlja nadležnom epidemiologu.

Što će na sve reći epidemiolozi i hoće li nova školska godina zaista početi 7. rujna, vidjet ćemo za dva tjedna.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI