PRED PLENKOVIĆEM SU DVA KLJUČNA PROBLEMA: Ministri su pali na najvažnijim projektima

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Jedan od ključnih planova Vlade Andreja Plenkovića bio je do početka srpnja cijepiti više od 50 posto građana.

Međutim, taj plan se izjalovio pa Hrvatskoj sada ne preostaje ništa drugo nego prihvatiti realnost i nastojati izbjeći novi lockdown.

Sam premijer je nedavno kazao kako se to ne bi trebalo dogoditi.

Uskoro bi trebala početi i obnova Zagreba, a i Banovine, što je također premijer obećao građanima.

Vlada necijepljene nastoji gurnuti u drugi plan novim mjerama, ali i promjenom strategije pa bi se tako uskoro umjesto broja zaraženih trebao brojati broj hospitaliziranih i umrlih. Sve to ukazuje da plan procijepljenosti ni devet mjeseci od početka nije ispunjen.



Stanovnici Banovine strahuju od nadolazeće zime, a sve su manje optimistični i po pitanju obnove i u Zagrebu.

Za to vrijeme Plenković i ministar graditeljstva Darko Horvat nastavljaju raditi na izmjenama Zakona o obnovi od potresa, ako se procijeni da je to najbolji način da se ubrza proces. Proces sigurno neće ubrzati sve učestalije polemike između Horvata i šefa zagrebačkog Fonda za obnovu Damira Vanđelića. Njih dvojica navodno su mjesecima na ratnoj nozi te naprosto ne uspijevaju, a ni ne pokušavaju pronaći zajednički jezik te odgovornost prebacuju s jednoga, na drugoga.

Donošenje Zakona o obnovi lani je prekinuo odlazak vladajućih i saborskih zastupnika na godišnji odmor, a sada godinu dana nakon što je Zakon usvojen Horvat detektira kako on nije dobar. I u samoj Vladi strahuju od izmjena zakona te napominju kako bi obnova i cijepljenje vrlo skoro mogli postati dva vodeća Plenkovićeva problema, pri čemu se komentiraju i resorni ministri Vili Beroš i Horvat, pred kojima su teški izazovi.

Pitanje je hoće li navedeni ministarski dvojac biti u stanju ispuniti premijerova i očekivanja građana ili se njih dvojica počinju pretvarati u jedne od najslabijih karika Plenkovićeve vlade. Premda se premijer hvali da je njegova Vlada poduzela sve kako bi se u krizi spasilo gospodarstvo i turistička sezona te da poduzimaju sve u borbi protiv korone, dio građana prema tim Plenkovićevim tvrdnjama prilično je skeptičan, a to pak ukazuje na početak još jednog kriznog i nadasve neugodnog razdoblja jer građani imaju sve manje strpljenja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI