PRED MACRONOM NOVI TEST: Hoće li zadržati većinu ili će doći do ‘tvrde kohabitacije’?

Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u nedjelju čeka “novi ispit”. Naime, Francuzi glasaju na parlamentarnim izborima na kojima Macronovi saveznici žele zadržati većinu, ali im sve ozbiljnije prijeti nova lijeva koalicija.

Izbori u donjem domu Nacionalne skupštine za 577 zastupničkih mjesta, odvijaju se u dva kruga.

Tako će izgled novog parlamenta biti jasan tek nakon drugog kruga, tjedan dana poslije, 19. lipnja. Izbori će zaokružiti predsjedničke izbore u travnju na kojima je Macron ponovno izabran obećavajući novu renesansu pošto je njegov prvi mandat bio obilježen prosvjedima, pandemijom Covida-19 i ruskom invazijom na Ukrajinu.

Ako predsjednikov savez Zajedno zadrži većinu, on će moći nastaviti vladati kao i prije. Ne uspije li, to bi moglo dovesti do koalicije s drugim strankama na desnici i neželjene rekonstrukcije vlade. Pobjeda lijeve koalicije, koju analitičari ne smatraju vjerojatnom, ali ni nemogućom, bila bi katastrofa za Macrona i probudila bi zloduh teške “kohabitacije”.

To je zbog toga jer su premijer i predsjednik različitih političkih orijentacija.



Ljevičar Jean-Luc Melenchon, bivši marksist, vrlo je ambiciozan i želi postati premijer te ugušiti Macronove planove za podizanje dobi za odlazak u mirovinu, premda bi predsjednik zadržao kontrolu nad vanjskom politikom.

U kojem smjeru će ići glasovi birača, znat će se već u nedjelju.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI