PRAVOBRANITELJICA I DRŽAVNA ODVJETNICA O UBOJSTVU KOJI JE POTRESAO ZEMLJU: ‘Izrečene mjere opreza ponovno nisu predstavljale dostatnu zaštitu žrtve’

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Državna odvjetnica iz Novske progovorila je o slučaju ubojstva i obiteljskog nasilja iz Novske. Podsjetimo, smrtno je stradala 39-godišnjakinja, a ubio ju je 54-godišnji suprug u njezinom butiku.

“Obavljen je i očevid na mjestu gdje se osumnjičeni udaljio i utvrđeno je da si je oduzeo život”, potvrdila je državna odvjetnica.

“Po kaznenim i prekršajnim izvacima iz evidencije osumnjičeni je na dan 30. kolovoza 2022. bio neosuđivan”, dodala je te je ustvrdila kako je prvi put zaprimljena kaznena prijava žrtve zbog tjelesne ozljede, prijetnje i nametljivog ponašanja.

“Dežurni zamjenik je procijenio da je umjesto istražnog zatvora zbog ponavljanja djela adekvatna i mjera zabrane približavanja žrtvi i zabrane odnosa s njom. Do danas nije javljeno da je mjera kršena”, nastavila je državna odvjetnica.

O svemu se oglasila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.“U odnosu na slučaj femicida u Novskoj, prema trenutno dostupnim informacijama, pokazuje se da izrečene mjere opreza ponovno nisu predstavljale dostatnu zaštitu žrtve nasilja u obitelji od daljnjeg nasilja”, izjavili su Hini iz Ureda pravobraniteljice, a prenosi Jutarnji list.

Iz Ureda pravobraniteljice izvijestili su da se broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u posljednjih 7 godina gotovo utrostručio te je u 2021. godini premašio brojku od 6000 kaznenih djela, pri čemu 79 posto žrtava čine žene.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI