PRAVO LICE MARINA PUCARA: Upoznajte novog predsjednika Uprave Podravke

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U Podravku je došao 2001. godine na funkciju direktora prodaje u mesnoj industriji Danica, a nakon toga je postao direktor prodaje, marketinga i razvoja. Početkom 2003. godine imenovan je direktorom Prodaje mesnog programa za Hrvatsku i jugoistočnu Europu, dok krajem 2003. godine preuzima funkciju direktora sektora Tržište RH koju vrši sve do imenovanja članom Uprave 2008. godine

Budući da Nadzorni odbor jučer nije dogovorio sastav novog vodstva Podravke, sjednica se nastavila danas poslijepodne na tajnoj lokaciji.

Marin Pucar, bivši direktor Zvečeva i nekadašnji član uprave Podravke, novi je predsjednik uprave Podravke, odlučio je Nadzorni odbor kompanije nakon drugog dana dogovora o novim članovima uprave. Dugotrajni proces odabira trajao je zbog sukoba dvaju ministara Damira Krstičevića i Gorana Marića koji je završio verbalnom prepirkom na užem kabinetu Vlade u srijedu jer Marić je htio Pucara na čelu Podravke, a Krstičević Gordana Kolaka. U četvrtak su sukob negirali, a već je ujutro bilo izglednije da se je premijer priklonio Marićevom odabiru, javlja Večernji list.

Bez obzira što država ima 25 posto udjela u Podravki, s mirovinskim fondovima dogovoreno je da će država odabrati predsjednika uprave, a mirovinci ostala tri člana uprave.

Za članove uprave izabrani su Ljiljana Šapina, Hrvoje Kolarić i Iva Brajević koju će kroz dva mjeseca zamijeniti Davor Doko iz AZ mirovinskog fonda.

>>> NOVI ŠEF PODRAVKE OTKRIO SVOJE PRIORITETE!



Tko je Marin Pucar?

Marin Pucar bivši je HSS-ovac, a mediji su o njemu pisali kada je 2010. u prometnoj nesreći skrivio smrt dvije osobe, zbog čega je i odslužio kaznu zatvora, javlja RTL. U Podravci je radio 12 godina – pa i za vrijeme afere Spice, ali nije bio optužen. Do rujna prošle godine bio je na mjestu direktora Zvečeva. Napustio je dotičnu poziciju zbog doktorskog studija.

Zanimljivo, Pucar i Marić znaju se iz nogometnih dana. Dok je potonji bio nogometni sudac, Pucar je igrao u Nogometnom klubu Zadar.

Marin Pucar brat je Benita Pucara, voditelja službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, te Ivice Pucara, glumca poznatog po ulogama serijama kao što je Ponos Ratkajevih, Zakon, Obični ljudi, Zakon ljubavi… I on živi u Zagrebu, no unatoč tome braća često dolaze i u Zadar, navodi Zadarski list.

Pucar je iz Zadra, a rodom iz Babinduba. Rođen je 1970. Godinama je bio uspješan vratar u rodnom Zadru, toliko dobar da su ga 1987. zvali na probu u Dinamo.

“Tadašnji boss NK Zadarkomerca Ante Jurjević nije me pustio, pa sam do kraja srednje škole ostao u Zadru”, rekao je za Poslovni.hr Pucar.

Na kraju je ipak otišao u Zagreb, ali zbog upisa na Ekonomski fakultet. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te studij Professional Diploma in Retailing Management na Leeds Metropolitan University te Podravkinu menadžersku akademiju POMAK.

Od 1992. do 1994., za vrijeme studija, branio je u tadašnjem prvoligašu Radniku iz Velike Gorice, a zatim igra za Karlovac, Samobor, PIK Vrbovec, Zagorec iz Krapine. Tek 1998. ostavio se nogometa i započeo poslovnu karijeru.

“Nogomet mi je omogućio da se školujem i ne žicam roditelje da mi šalju novac za školovanje. U tom sam se sportu susreo sa nizom poznatih klupskih predsjednika koji su imali dobar image u javnosti, no skoro svi su me izvarali, tako da sam u svoju poslovnu karijeru krenuo s tim neprocjenjivim, nogometnim iskustvom”, kaže Pucar. Ipak, 2004. se dao nagovoriti da uđe u Upravu NK Slaven Belupa gdje je bio i dopredsjednik.

“I sada svaki ponedjeljak na zagrebačkom igralištu Klinček stanem na gol”, priznao je 2014. Pucar. U biznis i sport, pokazao je talent i za show business i marketing, pa je tako u ljeto 2011. bio među inicijatorima dolaska starlete Nives Celzijus u Koprivnicu na otvaranje nove prvoligaške sezone. “Bivša Playboyeva zečica na stadion je privukla mnogo više znatiželjnika nego što bi ih inače bilo. Definitivno odličan marketinški potez za Slaven Belupo, jer događaj su popratili i ugledna španjolska Marca te NBC Sport News”, javili su tada mediji. “Prvenstveni nam je cilj podići gledanost u Koprivnici na prosječno 2500 do 3000 navijača, ali i privući sponzore u klub. Primjerice, Carlsberg je sad puno zainteresiraniji za ulaganje nego što je bio dosad” izjavio je tada Marin Pucar, dodajući da je Nives Celzijus došla besplatno kako bi promovirala svoju knjigu.

Nakon diplome zaposlio se u Gavriloviću gdje je prošao put od trgovačkog putnika i product menadžera do brand menadžera. U Podravku je došao 2001. godine na funkciju direktora prodaje u mesnoj industriji Danica, a nakon toga je postao direktor prodaje, marketinga i razvoja. Početkom 2003. godine imenovan je direktorom Prodaje mesnog programa za Hrvatsku i jugoistočnu Europu, dok krajem 2003. godine preuzima funkciju direktora sektora Tržište RH koju vrši sve do imenovanja članom Uprave 2008. godine.

S Podravkom je prošao i doba njenog oporavka, da bi potom prešao iz Podravine u susjednu Slavoniju – od 2012. je član, a od kraja 2013. i predsjednik uprave Zvečeva. Do rujna prošle godine bio je na mjestu direktora Zvečeva. Napustio je dotičnu poziciju zbog doktorskog studija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI