PRAVAŠI I HDZ-OVCI SE SLOŽILI: Srpski jezik bit će u školama vukovarskog kraja! To je posebno naljutilo vijećnika Nikolu Kajkića

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Trećom sjednicom aktualnog saziva Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije dominirale su dvije teme, jedna je financije a druga ona koja uvijek podiže dosta prašine- ćirilica.

Dosta je upravo rasprave prethodilo usvajanju odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedloge statuta osnovnih škola Bobote, Borova, Bršadina, Markušice, Negoslavaca i Trpinje. Zanimljivo, v. d. pročelnice Upravnog odjela Jadranka Mustapić-Karlić u svom je izlaganju spomenula kako spomenute škole – u kojima se nastava provodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu osim nastave Hrvatskoga jezika koja se provodi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu – od 2005. godine nisu imale statut usklađen sa zakonom što je sablaznilo dio vijećnika iz opozicijskih redova, prenosi portal Vinkulja. 

Unatoč opozicijskim kritikama vijećnici su usvojili odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedloge spomenutih škola u kojima će se nastava provoditi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. I kojima će se tako – napokon! – omogućiti zakonsko poslovanje. A onim učenicima koji žele pohađati nastavu na hrvatskom jeziku i latiničnim pismom to će biti omogućeno.

O svemu se na svom Facebooku očitovao nezavisni vijećnik u skupštini županije Nikola Kajkić.

HRVATSKI JEZIK I LATINIČNO PISMO NISU DOBRO DOŠLI U NEGOSLAVCE, BOROVO SELO…….
HDZ I KOALICIJSKI PARTNERI (HDZ, HSP AS, HDSS, SDP….), DANAS SU UNATOČ NAŠEM PROTIVLJENJU DALI SUGLASNOST DA OŠ BOBOTA, BOROVO, NEGOSLAVCI, MARKUŠICA, BRŠADIN, MOGU U SVOJE STATUTE U ČL 10; UGRADITI ODREDBU; DA DJECA U NJIHOVIM ŠKOLAMA PRIORITETNO I PRVENSTVENO UČE NA SRPSKOM JEZIKU I PIŠU NA ČIRILIČNOM PISMU (izuzev za vrijeme nastave na predmetu hrvatskog jezika),
DANAS SAM KAO IZABRANI NEZAVISNI VIJEĆNIK U ŽUPANJJSKOJ SKUPŠTINI (klub MOSTA), SUPROSTAVIO SE OVAKVOM NAKARADNOM I NEZAKONITOM PRRIJEDLOGU, TIJEKOM MOJE RASPRAVE SUKOBIO SAM SE I SA ZAMJENIKOM ŽUPANA IZ REDOVA SRPSKE NACIONALNE MANJINE SRĐANOM JEREMIĆ, KAKO ZBOG NJEGOVOG OBRAĆANJA NA ČISTOM SRPSKOM JEZIKU UNATOČ ČINJENICI DA SE SUKLDNO ČL 15 USTAVA RH U RH I INSTITUCIJAMA RH KORISTI ISKLJUČIVO HRVATSKI JEZIK, A TAKO I ZBOG ČINJENICE DA NEMA POTREBE DA MALU DJECU IZLAŽU VELIKO SRPSKOJ POLITICI, (bitno je da djeca uče na srpskom jeziku i čirilici), a to što će kada dođu u srednju školu ili fakultet biti uskračeni za hrvatski pravopis, gramatiku i službeni jezik (njih ne zanima)… ali ne zamjeram ja previše njima, zamjeram našim DOMOLJUBIMA!! napisao je Kajkić.
Facebook Comments



Loading...
DIJELI