POZNATO JE KAD ĆE CHARLES BITI PROGLAŠEN KRALJEM: Večeras će se i prvi put obratiti javnosti

Foto: POOL / CROPIX / Igor Kralj

Kralj Charles III. bit će službeno proglašen novim britanskim monarhom na sastanku Vijeća za nasljeđivanje trona u palači St James u subotu, priopćila je Buckinghamska palača.

Na sjednici vijeća proglašava se novi monarh koji potpisuje zakletvu da će braniti sigurnost Škotske crkve.

To vijeće ceremonijalno je tijelo koje se sastaje u Londonu nakon smrti monarha kako bi formlano proglasilo nasljednika na tronu.

Zakonom iz 1701. uređeno je da novi monarh nasljeđuje prijestolje automatski, a proklamacijom vijeća tek se potvrđuje ime i identitet novog kralja  i službeno objavljuje koje će ime nositi.

S balkona palače St. James u 11 sati će se objaviti proglašenje kralja, a potom će to biti učinjeno i na drugim mjestima u kraljevstvu i u Londonu.



Britanski kralj napusto je dvorac Balmoral gdje su se on i ostali članovi kraljevske obitelji okupili nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete u četvrtak.

Očekuje se da će se novi kralj obratiti prvi put zemlji oko 18,00 sati po lokalnom vremenu u petak.

Britanska premijerka Liz Truss, koja je s kraljem razgovarala u četvrtak navečer, rekla je u petak u parlamentu da on ima jasan osjećaj dužnosti i službe čak i dok oplakuje smrt svoje majke kraljice Elizabete.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI