POZNATI ODVJETNIK TVRDI: ‘Milanović sigurno neće odustati, Mrčela ne bi bio bolji od Dobronića! Zlata Đurđević nije imala nikakve šanse’

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ugledni odvjetnik Čedo Prodanović također je komentirao temu koja će u nadolazećim danima, a to je naravno situacija i zavrzlama oko izbora predsjednika/predsjednice Vrhovnog suda.

Komentirao je proces izbora predsjednika Vrhovnog suda.

“Sve je počelo s izmjenom Zakona o sudovima kojom je jednom odredbom predsjednik pod navodnicima razvlašten. To je proglašeno ustavnim. Predsjednik, sada poštujući tu proceduru, a ustvari izvrgavajući ju besmislu je već ustvari rekao što će biti na koncu te procedure. Svi sudionici sudjeluju u jednoj bespotrebnoj, da ne kažem farsi. Što dovodi do toga da pristaju neku vrstu egzibicionizma. Osim toga nema nikakvog drugog rezultata, kad se zna da na Sabor ne može doći nitko drugi osim osobe koje predloži predsjednik”, kaže Prodanović.

Za ostale kandidate koji su se prijavili na natječaj za izbor predsjednika Vrhovnog suda, Prodanović kaže da su oni trkači olovnih nogu.

“Oni nemaju što tamo raditi kad znaju da neće biti izabrani. To im je neuvijeno i sam predsjednik već najavio”, rekao je za N1.



Slaže se sa percepcijom javnosti da je hrvatsko pravosuđe loše.

“Stanje nije dobro i predsjednik Milanović bira kandidate izvan struktura koji generiraju tu situaciju i po čijem bi stavu došlo do samoreprodukcije loše stanje. Nema analize lošeg stanja, sve je u iskrivljenoj lošoj percepiji po tim sucima. Negativna percepcija nije došla sama po sebi, po Duhu Svetom. Ovaj čas se sučeljavaju dvije percepcije. Milanović nije uspio s profesoricom Đurđević, koja je odličan kandidat”, kaže.

Što pak misli o drugom kandidatu predsjednika Milanovića Radovanu Dobroniću i može li biti dobar predsjednik Vrhovnog suda, Prodanović kaže: “Ove zamjerke koje mu se stavljaju na teret su diskvalificirajuće, kako oni znaju da on nema organizacijske sposobnosti? Program se može napisati fantastično, ali to može i netko drugi napisati”, tvrdi.

Ne misli da bi Marin Mrčela iako je Prodanović kako kaže odličan  sudac bio bolji izbor od Dobronića.

On je dio strukture koja ne želi promjene. Zašto ne želi? Ne znam”, ističe i dodaje: “Predsjednik Milanović sigurno neće popustiti, ne zato što je tvrdoglav nego on inzistira na svom principu određenom i viđenju situacije koja se dijelom poklapa s mojim”, kaže Prodanović.

Što se tiče prigovora da Dobronić ne ispunjava normu, Prodanović je rekao da može navesti barem 50 posto sudaca koji ili ne zadovoljavaju normu ili je umjetno u statistici povećavaju.

“Ispunjavaš li normu ili ne, ne može biti presudni kriterij možeš li biti predsjednik Vrhovnog suda, ako sve ostalo štima. Ja znam sigurno par sudaca koji nisu ništa s normama bolji.”, rekao je Prodanović.

Na pitanje je li jedini razlog zašto Zlata Đurđević nije izabrana činjenica što se nije prijavila na javni poziv, odgovara:

“Formalno da, suštinski ne. To je bio odnos konstelacija politički. Ona nije imala šanse, nažalost”, zaključuje Čedo Prodanović.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI