POZNATI NOVINAR OSVRNUO SE NA RUSKU AGRESIJU: ‘U Rusiji su veliki problemi, ali naravno da sankcije na tako veliku zemlju ne mogu dati željeni efekt’

Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko/Guliver

Novinar Vlado Vurušić za N1 komentirao je rat u Ukrajini.

“Rat je povukao i velike energetske probleme, a sada imamo i probleme s nestašicom žitarica, s obzirom da Rusija i Ukrajina ulaze u pet najvećih svjetskih izvoznika žita, tako da je tu svakako veliki problem Rusiji isto kao i s plinom, žele da se dopusti izvoz njihovog žita. Problem je u tome što mnoge luke ne žele primiti ruske brodove, tako da je u tome problem. Problem je u tome što ruska vojska blokira sve ukrajinske luke ili ih drže pod kontrolom i tu je veliki problem jer milijunske tone rezervi ne mogu doći do krajnjeg korisnika”, rekao je Vurušić.

Žito se sada transportira alternativnim pravcima, vlakovima u Poljsku i Latviju te putem male luke na Dunavu u Moldaviji, ali to su male količine u odnosu na ono što je bilo ranije, objasnio je novinar.

Rusija želi sebe prikazati kao da nema ništa protiv, da krizu sa žitaricama ne izaziva njihova agresija na Ukrajinu, nego da je stvar u sankcijama protiv Rusije. Njihov uvjet je da se ublaže ili čak ukinu sankcije u zamjenu za to da oni izvoze svoje žito i da dopuste Ukrajincima izvoz žita, ali s obzirom na ovu komponentu da se rat vodi baš pored svih tih luka, njihovo opravdanje ne drži, rekao je Vurušić.

“Ozbiljna je nestašica žita, jer dvije od pet izvoznica imaju velike probleme, ali ne treba odbaciti da Rusija diže tenzije oko krize i nestašice žita, zato što su oni najveći izvoznik u Afriku, a afričke zemlje bi mogle doći u velike probleme zbog nestašice žitarica, što bi moglo izazvati da se ponovno na račun toga izazove veliki migrantski val i da se na taj način ponovno destabilizira Europa”, rekao je Vurušić.Dodaje da se radi o politici koja izaziva zebnju, jer se ne zna koliki će problem opskrbe hranom biti u najsiromašnijim zemljama.

Upitan o stanju u Ukrajini, Vurušić je rekao da je od samoga početka rata bio potpuno jasan cilj Vladimira Putina, od kojega on u međuvremenu nije odustao. “To je prvotna ideja, pokoravanje, odnosno okupacija cijele Ukrajine i skidanje sadašnje vlasti i postavljanje kolaboracionističkog režima. Oni te svoje planove zapravo stalno prilagođavaju stanju na terenu, a propaganda u Rusiji radi to što radi”, rekao je Vurušić.

Postavlja se i pitanje kako djeluju sankcije na rusiju. “U Rusiji su veliki problemi, ali naravno da sankcije na tako veliku zemlju ne mogu dati željeni efekt nakon samo tri mjeseca”, rekao je Vurušić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI