Poznati HDZ-ov aferaš visoko je na izbornoj listi, ali glavno da je Plenković najavio borbu protiv korupcije…

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković uzeo si je vremena za sastavljanje izbornih lista za parlamentarne izbore.

Te bi izborne liste trebale predstavljati najbolje ljude koje jedna stranka ili koalicija imaju u svojim redovima. No, u hrvatskoj političkoj praksi one su više skup lojalista stranačkih šefova.

HDZ tu ima i dodatni problem, budući da je jedina stranka u Hrvatskoj kojoj se sudi za korupciju i koja je već desetljećima generator niza afera i skandala.

Na svoju je listu stavio možda i najvećeg HDZ-ova aferaša Ivicu Kirina koji još uvijek ima dobro zaleđe, što od Josipa Đakića što od nekih čelnih ljudi iz Policije i Ministarstva unutarnjih poslova.

Kirin je u vladu doveden u srpnju 2005. godine kao mladi i obećavajući gradonačelnik Virovitice, ali se ubrzo pokazalo da je potkapacitirani političar.



YouTube – “jubito”

Naime, sramotio se svojim nesuvislim nastupima. Točnije, ostalo je zapamćeno kako je za YouTube izgovarao “jubito” i tako postao predmet nacionalne sprdnje.

Ministarsku karijeru završio mu je skandalozni odlazak u lov na veprove s Mladenom Markačem koji je tada kršio kućni pritvor.

Za Ivicu Kirina šira javnost vjerojatno više ne bi ni čula da nije bilo prošlogodišnjeg skandala sa sumnjivom smrću njegova pročelnika za financije Siniše Palma te otkrića da u gradskoj blagajni fali čak 17 milijuna kuna, piše hr-vjesnik.

Mogao bi se vratiti u saborske klupe

HDZ je Kirina sklonio iz njegove izborne jedinice u zapadnoj Slavoniji te ga uvalio u 8. izbornu jedinicu na 4. mjesto, odakle bi se bivši Ministar Jubito doista i mogao vratiti u saborske klupe.

Naime, ukoliko Kirin osvoji saborski mandat, a ujedno sud protiv njega podigne optužnice za niz koruptivnih radnji, lakše bi vodio sudsku bitku sa saborskim imunitetom nego bez njega, piše hr-vjesnik.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI