Poznata HOS-ovka izravna kao i uvijek i bez rukavica: Objavila misterioznu poruku koja će odzvoniti

Foto: Ronald Gorsic / CROPIOX

Književnica, prevoditeljica i HOS-ovka  Ivana Šojat, koja često bez dlake na jeziku komentira događaje i pojave u hrvatskom društvu, u četvrtak se oglasila povodom održanih parlamentarnih izbora. Sve je manje mudrosti, a sve više sile, nasilja i obijesti, zaključila je.

“Najveće od svih zala koje je ugrađeno u duši većine ljudi jest ono koje svatko sebi oprašta i ne nastoji ga nikako ukloniti. Sadržano je u izreci da po prirodi svaki čovjek ljubi sama sebe i da je opravdan zahtjev da bude takav. Ali, uistinu, to svakome uvijek postaje izvorom svih zabluda, zbog pretjerane ljubavi prema sebi”,  napisala je osječka književnica na društvenim mrežama i nastavila:

“Onaj koji želi postati velik čovjek ne smije ljubiti ni sebe ni svoje već pravedna djela, bilo da ih vrši upravo on ili više netko drugi. (Zakoni, 732E) PLATON”. Pojasnila je na društvenim mrežama koje bi trebale biti odlike dobrih vladara: “Na današnji dan bih Platonu pridodala i njegova učenika (poslije osporavatelja) Aristotela koji u Nikomahovoj etici veli kako bi s povećanjem moći ‘vladalaca’ trebala rasti i njihova vrlina (odnosno da bi trebali biti ‘vrli’ u sve četiri kardinalne vrline) u svrhu i poradi OPĆEG DOBRA. Toliko od mene na današnji dan… Malo se ježim… jer: sve je manje mudrosti, a sve više sile, nasilja i obijesti…”.

Plenković objavio ono što su svi čekali, HDZ sve riješio? ‘Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu’



Zapravo ne pripadam nikamo

Osječka spisateljica i prevoditeljica dobitnica je brojnih nagrada za svoje romane. Nedavno se, nakon što je postala prva žena dobitnica književne nagrade Fric za roman “Sama”, našla na udaru zlonamjernijh kritičara, no nije im ostala dužna. Šojat je poznata upravo po svojim beskompromisnim stavovima i dosljednosti.

“Ja zapravo nikamo ne pripadam, premda po nekima pripadam posvuda, ovisno od smjera iz kojeg dolazi napad: po potrebi sam ustaša, pa komunjara, pa poturica, pa fašist, pa desničarka, pa ljevičarka, pa partijska drugarica, pa stranački kadar”, naglasila je tada.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI