Poznata glumica poručuje iz Kine: ‘O čemu pričate? Prestanite s pljuvanjem, Hrvati i Kolinda su HIT U SVIJETU!’

screenshot

Vitomira Lončar, poznata hrvatska glumica, doktorica znanosti i bivša ravnateljica kazališta Mala scena, svoje dojmove o pobjedi hrvatskih nogometaša kao i hrvatskog naroda, odaslala je iz Kine u kojoj živi nekoliko posljednjih godina.

Ova vrhunska glumica očigledno ne dijeli mišljenje sa svojim kolegicama Jelenom Veljačom i Natašom Janjić koje su doček Vaterenih, nastupom Marka Perkovića Thompsona,  doživjele kao poraz nacije:

Dakle, otkako sam otišla u Kinu, potrošila sam vremena i vremena objašnjavajući Kinezima gdje je Hrvatska (Keluodiya) i gdje je Zagreb (Sagelebu). Pa objašnjavam da smo nastali nakon raspada Jugoslaviije (Nansilafu), pa da je Tito (TieTuo) imao dobre odnose s Kinom (Zhongguo)… Ukratko, “uzaludni ljubavi trud”. Hrvatska ima stanovnika kao moj kvart u Xi’anu (Qujiang), a moje dvorište (GuanDi) kao Pula. Sve je to za Kineze, za koje su stranci u rubrici brojeva ionako “u tragovima”, neshvatljvo. No, otkako smo ušli u četvrfinale, pa u polufinale i napokon u finale nogometnog prvenstva, događa se preokret. Traže nas na Baidu (kineski Google), javljaju se poznati i nepoznati, šalju poruke podrške i mole da im donesem crveno bijele sitnice koje će ih podsjetiti na Hrvatsku. Nakon finala i naše prepoznatljive “kockice” prestaju biti zanimljive, a glavna tema svih poruka koje dobivam i objava i članaka koje čitam je KGK. Predsjednica RH. Oduševljenje je unisono. Od članaka pa da komentara. Šlag na tortu našeg uspjeha i promocije Hrvatske. Međutim, tu na FB čitam (neusporedivo) više negativnih nego pozitivnih komentara. Nije mi jasno da se ne vidi širi kontekst, da se ne razumije da je globalna slika drugačija od ove naše klaustrofobične i mrzilačke. KGK je apsolutni hit. I Hrvatska. Zašto mi po sebi stalno moramo pljuvati?”, poručila nam je Vitomira Lončar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI