POŽARNA SEZONA U PUNOM JE JEKU A PODATCI BRINU: U prvih pola godine 34 posto više požara nego lani

Foto: Cropix

U prvih šest mjeseci u Hrvatskoj su zabilježena ukupno 9673 požara, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 34 posto, od kojih je 6890 požara bilo na otvorenom prostoru, što je više za 50 posto, priopćeno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ). Podaci Državnog vatrogasnog operativnog središta 193 potvrđuju da je u ovoj godini povećan broja požara u gotovo svim kategorijama te da se opožarena površina povećala za više od 240 posto u odnosu na lani, ističe HVZ.

Nažalost, došlo je i do povećanja broja stradalih pa je tako u promatranom razdoblju prošle godine zabilježeno 15 smrtnih slučajeva, dok su ove godine zabilježena čak 22. Također, povećan je broj ozlijeđenih osoba, lani ih je bilo 62, a u ovoj godini 84.

Povećani su i zahtjevi za angažiranjem zračnih snaga, za gotovo 30 posto, kao i zahtjevi za angažiranjem pripadnika Državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi za 200 posto. Prve mjesece ove godine obilježilo je razdoblje bez većih padalina uz dosta vjetra, što je svakako pridonijelo povećanju broja požara, upozorio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

“Osobito je to vidljivo u proljetnim mjesecima kada se građani, unatoč apelima za ekološko zbrinjavanje, i dalje odlučuju na spaljivanje biljnih ostataka. Često to rade za vjetrovita vremena, a mjesto spaljivanja ostavljaju bez nadzora, što za posljedicu ima brzo širenje požara na okolno raslinje”, kaže Tucaković.

Na svim požarima na otvorenom prostoru angažirani su značajni ljudski i materijalni resursi, a nerijetko su bili ugroženi objekti i ljudski životi, rekao je Tucaković dodavši kako odgovornim ponašanjem svi možemo doprinijeti smanjenju broja požara.“Svjedoci smo sve ekstremnijih klimatoloških pojava, a visoke temperature i manji broj padalina uzrok su vrlo visokog indeksa opasnosti od šumskih požara, koji je proglašen za gotovo cijelu Hrvatsku. Stoga ponavljamo kako je važno da građani ne lože vatru na otvorenome, ako koriste roštilje da ugase žar, da ne bacaju opuške i da zovu vatrogasce na broj 193 ili Centar 112 ako primijete požar”, poručio je Tucaković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI