POZADINA RATA I OPSTRUKCIJE DVOJICE ‘NEPRIJATELJA’: Grbin i Bernardić se nikada nisu previše voljeli

Dusko Jaramaz/PIXSELL

“Oprosti im Bože, ne znaju što rade”, Isusove su to riječi koje je citirao bivši šef SDP-a izbačeni Davor Bernardić u trenutku kada je postalo jasno da više nije u milosti svojeg dojučerašnjeg šefa Peđe Grbina.

Godinama Grbin i ‘Bero’ nisu u dobrim odnosima. Kako bi i bili kada je Grbin u vrijeme dok je Bernardić socijaldemokrate vadio iz kaljuže u koju ih je uvalio njegov prethodnik Zoran Milanović opstruirao svaki njegov pokušaj oporavka. U jednom trenutku, na europskim izborima, činilo se da je sa četiri osvojena SDP-ova mandata koja nitko nije očekivao Bernardić na dobrom putu da stranku izvede iz krize koja ih je mjesecima tištila u vidu oslabljenog rejtinga, odlijeva kadrova i financijskih nebuloza koje su bile produkt Milanovićevih mandata.

Tijekom tih Milanovićevih mandata Grbin je poput kakva poslušnika ignorirao svu stranačku problematiku, detektor mu je naglo proradio u Bernardićevoj eri, a nakon što je poslije debakla na paralemtarnim izborima Bernardić sam odlučio odstupiti odmah istu večer kada se s njim rastala Biljana Borzan koja je promtno zatražila prihvaćanje odgovornosti čelo Partije preuzima Grbin. Rejting se nije stabilizirao, stranka je doživjela debakl na nedavno održanim lokalnim izborima, a Grbin je još uvijek tu gdje jest na čelu socijaldemokratske partije kojoj prijeti potpuni potop. Da Bernardića nije trebalo izbacivati i da je to neviđena sramota slaže se dobar dio SDP-ovaca s kojima smo razgovarali, svi oni pa čak i njegovi nekadašnji kritičari slažu se u jednome – Bernardić je dobar i pošten dečko.

 

Ovaj dobar i pošten momak rodio se u Zagrebu, odrastao je na Trešnjevci, a potom i na Trnju. Završio je Tehničku školu Ruđer Bošković, nakon koje je upisao Prirodoslovno-matematički fakultet. Za razliku od dobrog dijela njegovih kolega koji su odrasli sa zlatnom žlicom u ustima, Bernardića život nije mazio. S roditeljima je živio u teškoj neimaštini, a dodatan udarac doživio je zbog ranog gubitka roditelja.



Oni koji Beru poznaju iz mladih dana opisuju kao kao ambicioznog dečka koji se već u osnovnoj školi isticao na natjecanjima iz fizike i matematike pa je bilo posve razumljivo da postane inženjer fizike. Sa svojeg je faksa izašao kao jedan od najboljih studenata, a u političke vode ulazi čim je postao punoljetan. U SDP je naime ušao već sa 18 godina, a ubrzo se aktivira u stranačkom Forumu mladih, posebice u zagrebačkom ogranku koji ga je doveo do toga da postane predsjednik Foruma mladih Hrvatske. Na toj se poziciji zadržao pet godina, a u sabornicu prvi put ulazi kao zamjena za Milana Bandića koji je zatim izbačen iz stranke.

Njegovo izbacivanje rezultiralo je time da mladi Bernardić postane šef zagrebačkog SDP-a, s te pozicije dogurao je sve do čela najveće oporbene stranke. Trebao je to biti vrhunac njegove stranačke karijere. Međutim, ni tu ga okolnosti nisu mazile. Od samog starta pratila ga je stigma Bandićeva učenika, koji se okružio Zlatkom Komadinom i Rajkom Ostojićem. I danas u SDP-u smatraju da je Bernardić bio njihov pijun te da zapravo niti jednu odluku nije donio samostalno, a to se kažu reflektiralo i na rezultate izbora.

SDP je početkom 2018. godine presudom Visokog trgovačkog suda bio primoran platiti gotovo deset milijuna kuna iz Bandićeve kampanje koje se odvijala 2009. godine. Dug je uspio naplatiti bivši SDP-ovac Slobodan Ljubičić s kojim je stranka uspjela dogovoriti obročnu otplatu na šest godina, a Bernardiću su pak već tada zamjerali fotografiranja s Bandićem na rođendanskoj fešti Dalibora Bastaleca, vijećnika iz Svetog Ivana Zeline koji je usput rečeno član Bandićeve stranke.

Kritizirali su Bernardića zbog njegove nespretne retorike mnogi, a neki od kritičara odlučlili su napustiti SDP pa je tako iz stranke izašla Milanka Opačić. Otišao je i Mirando MrsićZdravko RonkoBojan Glavašević pa i notorni Tomislav Saucha.

No kritike su ostale, a skupa s njima i prve priče o Berinu odlasku koje su uslijedile nakon lokalnih izbora 2017. godine na kojima se SDP susreo s prvim problemima, posebice u Zagrebu. Na glas je tada Berin odlazak potraživao Ranko Ostojić. Nije ga štedio ni Peđa Grbin koji je s pozicije potpredsjednika zatražio da se o Bernardiću kao predsjedniku glasa na Predsjedništvu, ali i na Glavnom odboru. To je glasanje Bernardić preživio.

 

Preživio je Bernardić i peticiju kojom je većina saborskog Kluba zastupnika tražila njegov odlazak i nove unutarstranačke izbore, a kritičare je uz potporu Glavnog odbora uspio suspendirati pa su tako na marginama završili Grbin, Siniša Hajdaš DončićMihael Zmajlović i Vedran Babić. U narednom su periodu uslijedili europski, a zatim i predsjednički izbori nakon kojih se činilo da se SDP oporavio. Sve je to Bernardiću dalo lažni vjetar u leđa pa je na stranačke liste za Sabor ugurao svoje, uglavnom neprepoznatljive kadrove, sklapajući Restart koaliciju, koja je u konačnici prekinula njegove snove o tome da bi mogao biti premijer.

Okreće Bernardić sada novu stranicu svoje političke karijere, a gdje će ga to dovesti ostaje za vidjeti.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI