Povjerenstvo pokreće postupak protiv ministara Marić i Žalac

screenshot HRT

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je o pokretanju postupka protiv ministara Gabrijele Žalac i Zdravka Marića vezano za slučajeve luksuznog Mercedesa i sponzoriranih ulaznica za utakmicu Hrvatske i Engleske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, doznaje se u Povjerenstvu.

Nakon sastanka je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković novinarima otkrila:”Odlučeno je da će se otvoriti predmet protiv Gabrijele Žalac i Zdravka Marića zbog povezanosti s Josipom Stojanovićem Jollyjem”, rekla je Novaković.

Predmet protiv Žalac

“Otvorit će se predmet protiv dužnosnice Gabrijele Žalac. Razmotrit će se postoji li povezanost između dužnosnice Žalac i poduzetnika Jollyja u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a trgovačkom društvu u vlasništvu poduzetnika i u odnosu na nabavu gradskih autobusa Grada Splita, a i u odnosu na korištenje automobila marke Mercedes članova uže obitelji dužnosnice.

U predmetu će se utvrđivati je li došlo do eventualnog međusobnog pogodovanja, rekla je Novaković.



Dodala je da je prerano govoriti koji će dokumenti trebati Povjerenstvu u slučaju Žalac.

I protiv Marića postupak

I protiv ministra Marića Povjerenstvo će otvoriti postupak.

Utvrđivat će se povezanost između osobnih odnosa dužnosnika Marića i poduzetnika Jollyja u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a tvrtki u vlasništvu poduzetnika, kao i u odnosu na putovanje dužnosnika u Rusiju. Utvrđivat će se tko je platio ulaznice za utakmicu, rekla je Novaković.

Ispitat će ima li pogodavanja HBOR-a zbog nabave autobusa. Ispitat će se i povezanost Marića i Jollyja zbog kredita HBOR-a, dodala je.

Postupak zbog Mercedesa i puta u Rusiju

Vezano uz osobni automobil marke Mercedes E klase, koji je viđen u dvorištu obiteljske kuće ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac u Vinkovcima, Povjerenstvo je razmotrilo je li u tom slučaju povrijeđen Zakon o sprječavanju sukoba interesa ili načelo obnašanja javnih dužnosti.

Prema medijskim napisima, automobil je u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car u vlasništvu Josipa Stojanovića Jollyja, a prema izjavi ministrice koriste ga njezini roditelji na temelju ugovora o najmu.

Povjerenstvo je razmotrilo i slučaj ministra financija Zdravka Marića koji je s poduzetnikom Jollyjem išao na utakmicu nogometne reprezentacije u Rusiji. Marić tvrdi da je kartu za tu utakmicu platio sam, dok je Jolly izjavio da je kao sponzor Hrvatskog nogometnog saveza imao pravo na dvije karte.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI