POVJERENICA VIJEĆA EUROPE ZA LJUDSKA PRAVA: ‘Treba suditi odgovornima za zločine u Kramatorsku’

Foto: Hina/ EPA/ALISA YAKUBOVYCH

“Treba suditi odgovornima za teška kršenja ljudskih prava kao što je napad na ukrajinski grad Kramatorsk. Prema međunarodnom humanitarnom pravu, to bi moglo biti i ratni zločin”, rekla je Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava.

Prema ukrajinskim vlastima najmanje je 50 osoba ubijeno u petak, a među njima djeca na željezničkoj postaji gdje su čekali evakuaciju u sigurnije dijelove Ukrajine na koje ruska vojska priprema ofenzivu.

Mijatović je istaknula kako je za desetke civila koji su čekali na željezničkoj postaji u Kramatorsku, u nadi da će se evakuirati iz područja kojima prijete napadi ruskih snaga, putovanje završilo u krvoproliću napadima balističkih projektila.

“Stotine drugih su ranjeni u tom napadu, a mnogi očajnički traže svoje preživjele u lokalnim bolnicama”, naglasila je povjerenica.

Dodala je kako je napad na gusto naseljeno gradsko područje Ukrajine samo još jedna demonstracija očitog prezira prema životima civila.



“Svima koji žele napustiti pogođena područja ili im prijeti neprijateljska akcija mora se omogućiti da to učine na siguran način”, rekla je Mijatović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI