POVIJESNI DAN ZA ALBANIJU I SJEVERNU MAKEDONIJU! Započinju pristupne pregovore s Europskom unijom

Foto: Twitter/Ursula von der Leyen

Sjeverna Makedonija i Albanija u utorak počinju pristupne pregovore s Europskom unijom, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Kakav povijesni trenutak, Sjeverna Makedonija i Albanija danas počinju pristupne pregovore s Europskom unijom. Iznimno mi je drago i zato sam danas s vama”, kazala je.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky tijekom konferencije rekao je: “Proglašavam pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom otvorenima”.

Konferenciji su nazočili i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski te premijer Albanije Edi Rama, kao i češki premijer Petr Fiala.

“Pokazali ste posvećenost našim vrijednostima, pokazali otpornost i zadržali vjeru u pristupni proces. Osnažili ste vladavinu prava, borbu protiv korupcije, imate slobodne medije i dinamično civilno društvo. Proveli ste brojne reforme, modernizirali gospodarstvo, a sve to niste napravili samo radi napretka prema EU-u nego zato što je to dobro za vaše države i život vaših građana”, istakla je von der Leyen.

Podsjetimo, Sjeverna Makedonija 17 godina čeka na pristupne pregovore. Njezine pregovore blokirale su Grčka i Bugarska. Albaniju se smatra kolateralnom žrtvom jer je tretirana u paketu sa Sjevernom Makedonijom.

“Ovo nije početak kraja, nego kraj početka na dugom putu prema članstvu u Europskoj uniji”, istaknuo je albanski premijer Rama.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI