POTPREDSJEDNIK SDP-A NAKON ČISTKI: ‘Nećemo više imati partnere poput HSS-a i HNS-a koji su propali’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, govorio je o budućnosti stranke nakon potpunog raskola i izbacivanja velikog broja saborskih zastupnika.

Hajdaš Dončić se na početku osvrnuo na izjavu premijera da je ovo što se događa u SDP-u loše i da su pali na niske grane te da pokazuju duh netolerancije, piše RTL.

“Ne znam odakle mu pravo da se petlja u unutarnje odnose druge političke stranke. Ako se sjećamo HDZ-a, imali su puno turbulencija tijekom povijesti, preživjeli su. Može se držati svoje stranke i boriti se u njoj protiv korupcije koju nikad nije očistio, ali to je stvar HDZ-a”, kazao je.


Komentirao je i je li računao da će 18 zastupnika okrenuti leđa stranci.

“Krenuli smo u postupak koji se zove revidencija gdje smo naišli na svakakve čudnovate stvari o kojima nismo javno komunicirali i ne želimo jer nam je stalo ne samo do brenda SDP-a nego i normalne komunikacije koja mora postojati kao SDP kao tvrtka. Nije dobro iznositi stvari na koje smo naišli. Cijeli prijepor i bijes proizlazi iz čišćenja baze podataka i članstva sukladno nalazima Državne revizije i Agencije za zaštitu osobnih podataka”, kazao je Hajdaš Dončić.Smatra i kako u stranci nisu pretjerali.

“Bolje imati čisti početak, do parlamentarnih izbora je 3 godine. Ne treba raditi neke scene, idemo se svi uozbiljiti i raditi svoj posao. Kolegama i kolegicama koje su osnovali novi klub, želim im sreću, vidjet ćemo gdje će završiti”, kazao je.

S obzirom da nije htio iznositi podatke, Hajdaš Dončiću postavljeno je pitanje ima li onda u SDP-u posla na institucije. Kazao je da su sve riješili između sebe.

“Te stvari se nisu trebale tako raditi. Glavni odbor je s tim upoznat i drago mi je što to nije iscurilo van”, kazao je.

Na pitanje vodi li Peđa Grbin stranku u propast, Hajdaš Dončić kazao je da je Grbin širok demokrat koji je postupak vodio predugo.

“Kao demokratska stranka smo prošli sve institucije, to je trebalo riješiti puno ranije. Ali zbog njegove prevelike demokratičnosti to se malo odužilo. Ispričavam se i vama i građanima što smo se zadnjih par mjeseci bavili sami sa sobom. Taj proces je jučer završen”, kazao je Hajdaš Dončić.

Kaže i da izbacivanje Bernardića i ekipe nije bila osveta za prijašnje suspenzije njega i Grbina.

“Kad smo bili suspendirani poštovali smo odluku Glavnog odbora ali smo nakon toga izašli na parlamentarne izbore kao zadnji na listi i dobili najveći broj preferencijalnih glasova. Nama su uvijek važni građani ili birači, nego nekakve unutarstranačke poštapalice, dokolice ili slično”, kazao je.

“Ovdje se radilo o četvoroici isključenih koji nisu bili isključeni nego u procesu revidencije nisu ponovno evidetirani odlukom gradske organizacije Grada Zagreba. Nakon toga je ta odluka konačna. Ne može osoba koja je isključena iz stranke biti u Klubu i imati funkciju”, kazao je Hajdaš Dončić.

Na pitanje hoće li s novim klubom socijaldemokrata SDP surađivati u Saboru oko oporbenih inicijativa, Hajdaš Dončić je kazao da ne vidi razloga zašto suradnje ne bi bilo.

“Trebat će potpisi njima i nama za određene zakone i prijedloge”, kazao je.

Na konstataciju da je rejting SDP-a nizak, Hajdaš Dončić je kazao da živimo u turbulentnom vremenu.

“Gledajte što se događa u drugim državama. Stranke se mijenjaju. SDP sigurno u životu neće imati partnera poput HSS i HNS koji su propali. Dolaze novi partneri. Da li je to Možemo ili neka nova lijeva platforma, živi bili pa vidjeli, a brend SDP-a će ostati. Različiti komentatori sad je vrijeme da se pljuje po SDP-u. Gdje smo se raspali? Jesu li gradonačelnici načlenici iz stranke? Ne. Župani? Ne. Radi se o 18 ljudi od 15 tisuća koji su izašli iz stranke. Bit će kolateralnih izlazaka. To nije raskol. Raskol bi bio da je od 60 načelnika i gradonačelnika otišlo 30 na jednu stranu, a 30 na drugu. Nažalost najviše je vidljivo Klub saborskih zastupnika. Njih 18 je odlučilo potražiti sreću u pod nekim drugim kišobranom. Nikad bolje ne spavam nego sad. Ovo je super”, kazao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI