POTONULE MU LAĐE, USTAVNI SUD GA ODBIO! Posrnuli premijer primio loše vijesti: Zadnja nada mu je ostala Strasbourg

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Presuda u slučaju Ina-MOL kojom je bivši premijer Ivo Sanader osuđen na šest godina zatvora zbog primanja mita i prepuštanja upravljačkih prava u Ini mađarskom MOL-u, iz “drugog pokušaja” prošla je na Ustavnom sudu.

Prevedeno, Ustavni sud je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, odbacio Sanaderovu ustavnu tužbu kojom je tražio ukidanje presude zagrebačkoga Županijskoga suda u kojoj ga je vijeće, pod predsjedanjem Maje Štampar Stipić, u ponovljenome suđenju ponovno proglasilo krivim.

Kao što je poznato, Ivo Sanader već je jednom pravomoćno bio osuđen u ovome slučaju, no presudu koju donio sudac Ivan Turudić u ljeto 2015. upravo je Ustavni sud bio ukinuo te naložio da se Sanaderu ponovno sudi. Sanaderu sada preostaje samo tužba Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Osim konkretno za bivšega premijera, koji se trenutno nalazi na odsluženju zatvorskih kazni za tri različita slučaja, ova odluka Ustavnoga suda ima i nemalu važnost u međusobnim odnosima Hrvatske i MOL-a, jer posredno pokazuje da su sve hrvatske institucije, i sudske, ali i Ustavni sud, uniformno potvrdile stav kako su izmjene međudioničarskoga ugovora iz 2009. posljedica koruptivnih radnji.

Međutim, kako neslužbeno doznajemo, u odluci Ustavnoga suda ne spominje se tužba drugoosuđenoga, predsjednika Uprave mađarskoga MOL-a Zsolta Tamasa Hernadija, koji je istom presudom, a zbog davanja mita Sanaderu, osuđen na dvije godine zatvora. Iz toga bi se dalo zaključiti da je Ustavni sud Hernadijevu tužbu odlučio tretirati kao zaseban slučaj, podsjeća Jutarnji.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI