POSLJEDICE KATASTROFALNE MOBILIZACIJE REZERVISTA: ‘Nismo prošli nikakav trening, sami si kupujemo hranu, da ne spominjem streljivo’

Foto: Guliver image/ Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je objavio: “Proglašavam opću mobilizaciju! Mobilizirajte sve – srednjoškolce, studente, radnike, državne službenike, javne osobe!”

Nakon početnog šoka i panike uslijedio je novi šok, ali i svojevrsno olakšanje. Unatoč tome što se već neko vrijeme spekulira da bi se i bjeloruska vojska mogla uključiti u ratna djelovanja u Ukrajini na strani Rusije, Putinov najveći saveznik objavio je svojim građanima opću mobilizaciju, ali ne za rat.

Naime, Lukašenko mobilizira stanovništvo za žetvu i ostale poljoprivredne radove, a objasnio je kako je sada velika prilika za “dobru zaradu”, jer žitarice se svuda traže, nestašica je pa zašto ne zaraditi.

“Rusija i Kina ionako će sve otkupiti”, kazao je Lukašenko koji poziva da se ne izgubi niti jedno jedino zrno, rajčica ili krumpir, jer to znači gubitak potrebnih eura, dolara ili rubalja za bjelorusko gospodarstvo.

Uputio je i direktivu lokalnim šefovima diljem Bjelorusije: “Mobilizirajte svakoga tko može raditi u polju”.



“Ako čovjek radi pet, šest sati u polju, svi će biti zadovoljni, i roditelji i država, a djeci će dobro doći svježi zrak, fizički će ojačati”, pojasnio je Lukašenko svoju odluku.

U Rusiji pak je prodaja antidepresiva u ljekarnama skočila nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin donio odluku o djelomičnoj mobilizaciji za rat u Ukrajini, izvijestila je državna novinska agencija.

Putin je 21. rujna naredio djelomičnu mobilizaciju 300.000 rezervista, pa je prodaja antidepresiva skočila za 120 posto u tjednu od 19. do 25. rujna, izvijestila je novinska agencija TASS, pozivajući se na podatke istraživača farmaceutskog tržišta DSM-a.

Čelnica Saveza farmaceutskih udruženja Viktorija Presnjakova izjavila je da je od početka rata u Rusiji krajem veljače potražnja za antidepresivima, tabletama za spavanje i tabletama za smirenje značajno porasla u usporedbi s prethodnim godinama, a to je pripisala “geopolitičkoj i gospodarskoj situaciji”.

Prema njezinim riječima, ima mnogo pacijenata kojima su prvi put propisani takvi lijekovi, a istaknula je i da stanovništvo kupuje i lijekove bez recepta kako bi se smirili, jer se mnogi lijekovi za koje je drugdje u Europi potreban recept mogu jednostavno kupiti u ljekarnama u Rusiji.

Ruske dnevne novine Pravda, koje služe kao služi kao ruski propagandni alat u veličanju lika i djela Vladimira Putina, piše o kaosu do kojeg je došlo nakon što je Rusija mobilizirala nekoliko stotina vojnika i poslala ih na obuku u Belgorod i Taman.

Kako navodi Pravda, vojnici 1. tenkovskog bataljuna i 1. tamanske divizije nisu potpisali nikakve ugovore s ruskom državom, a dobili su strojnice, ali ne i vojne isprave. Mobilizacija ni na jedan način nije formalizirana, nisu otvoreni ni bankovni računi za plaće, vojnici su poslani u šume gdje već šest dana žive u rovovima koje su sami iskopali.

Medij blizak Putinu objavio je ispovijesti vojnika koji opisuju kaos na ratištu: “Nisu nam dali šatore, živimo u rovovima koje smo sami iskopali. U ovom trenutku nas je 400 ovdje u Tamanu i ne planiramo nikamo ići dok ne dobijemo pomoć od države”.

“Ima nas 500-tinjak naoružanih, ali nitko od nas nije pripojen nekoj jedinici, živimo već tjedan dana kao životinje bez logističke podrške. Nemamo apsolutno ništa, nitko nas ne treba i ne zove. Nismo prošli nikakav trening, sami si kupujemo hranu, da ne spominjem streljivo”, potvrdio je drugi vojnik da ništa bolje nije ni u Belgorodu.

Igor Strelkov (ili Igor Girkin), bivši agent FSB-a i vojni veteran, na Telegramu je ocijenio da bi vodstvo Moskovske oblasti moglo uskoro odgovarati za ono što je učinjeno, ali i za ono što nije učinjeno prije početka rata i tijekom rata.

“Državni mediji su ‘iznenada prozreli’ sve one pobleme koji su ‘mirisali’ od samog početka tzv. ‘specijalne vojne operacije’. To znači da će netko pasti, netko velik”, napisao je komentirajući sadržaj najnovije emisije Vladimira Solovjova, Putinova trbuhozborca.

Inače, bivši ministar obrane DNR-a je rekao “Vrlo vjerojatno će Šojgu biti prepoznat kao krivac naših briljantnih pregrupiranja. Ovakvo iznenadno prosvjetljenje patentiranih lažljivaca na TV-u ne mogu drugačije objasniti. Tko bi mogao doći na njegovo mjesto, još nije poznato”.

“Mogu samo reći da su Ministarstvo obrane Ruske Federacije i njegov čelnik dali neprocjenjiv i ogroman dopirnos činjenici da smo sada na rubu vojno-političke katastrofe”, dodao je Strelkov.

Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu Girkin uglavnom daleko od fronta objavljuje snimke u kojima kritizira poteze ruskog rukovodstva, a nerijetko je znao i otkrivati tajne ili nezgodne detalje o zbivanjima u ruskoj ili separatističkoj vojsci.

Institut za rat (ISW) zaključuje kako se čini da će na Sergeja Šojgua uskoro biti svaljena krivnja za Putinove neuspjehe u Ukrajini, a Putin je možda donio odluku da podigne čin čečenskog čelnika Ramzana Kadirova, koji je postao general-pukovnik, kako bi umirio bazu silovika koja je počela žestoko kritizirati stav Ministarstva obrane.

Putin bi se tako mogao odreći najbližeg suradnika s kojim je provodio i godišnje odmore na jugu Sibira.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI