POSLJEDICE EMBARGA NA UVOZ RUSKE NAFTE: Prijeti li nam ponovno vožnja po modelu par-nepar?

Nakon što je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila kako će se uvesti  potpuni embargo na uvoz ruske nafte u Europu, mnogi su se zapitali kakve će posljedice imati takva odluka. Za šest mjeseci u Europi više ne bi trebalo biti ni kapi ruske nafte, a za godinu dana ni kapi dizela i benzina iz ruskih rafinerija.

Rusiji se sprema šesti paket sankcija na način da se tu zemlju toliko financijski oslabi da više ne može provoditi invaziju u Ukrajini.

Rusija je zahvaljujući povećanju cijena energenata od početka rata u Ukrajini  uprihodovala 63 milijarde dolara, a kroz šest mjeseci ti bi se prihodi trebali izbiti Moskvi iz džepa.

Za naftnog stručnjaka Davora Šterna nema dvojbe te on ističe kako je “embargo na naftu neočekivan i vrlo drastičan potez”, objavio je tportal. 

“Kao njegovu posljedicu možemo očekivati iznimno visok porast cijena svih naftnih derivata. Bit će i psihološka posljedica zabrane uvoza ruske nafte što znači da će skočiti cijene svih ostalih energenata i roba. Trgovci naftom će se pritom snaći i pronaći načine da zaobiđu sankcije. Nitko sav taj promet ne može kontrolirati i pitanje je hoće li Europska unija angažirati dodatne ‘snage’ koje će sprječavati zaobilaženje sankcija”, rekao je Štern.



Dodao je kako se u početku mogu očekivati znatno veće cijene goriva jer se sada uopće ne zna odakle će dolaziti nafta u Europu i po kojim cijenama, a u najgorem slučaju moguće su i nestašice goriva pa će ga se morati pažljivo trošiti.

“Možda ćemo opet voziti po modelu par-nepar”, naglasio je.

Poduzetnik Ivan Čermak, donedavno vlasnik lanca benzinskih postaja Crodux, nešto je optimističniji od Šterna. Istaknuo je da je bilo samo pitanje vremena kad će EU uvesti embargo na rusku naftu.

Mišljenja je da se “ruska nafta mora istisnuti i uvjeren je da će nafte biti”.

“Sada su otvorena brojna pitanja. Na globalnom tržištu mogao bi reagirati OPEC i povećati proizvodnju sirove nafte pa bi njene cijene mogle i pasti. Na tržište bi se mogao vratiti i Iran, što bi također dovelo do pada cijena nafte, ali prerano je prognozirati što će se dogoditi”, naglasio je Čermak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI