POSKUPLJENJIMA NEMA KRAJA! Građani i prijevoznici očekuju intervenciju države: Imamo europske cijene, ali ne i primanja

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Posljednjih dana građane muče poskupljenja na svim razinama, a posebice porast cijena goriva.

Ponajviše su zabrinuti cestovni prijevoznici i taksisti. Poskupljenjima kao da nema kraja, a plaće i mirovine ostaju iste.

Postavlja se pitanje kako će stanovnici Hrvatske preživjeti novi val inflacije?

“Činjenica da možda imamo najskuplje gorivo u Europskoj uniji dovoljno govori o tome u kojoj se situaciji taksisti nalaze, to će samo utjecati na cijenu prijevoza samim građanima, ali i na sve u sektoru prijevoza”, rekao je Milivoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika Udruženja obrtnika Split, objavio je N1.

U doba pandemije koronavirusa prijevoznici preživljavaju od potpora za radna mjesta. Njima gorivo predstavlja 40 posto rashoda pa stoga najavljuju porast cijena od 20 posto.



“Moramo se vratiti na prošlu godinu. Sadašnja cijena goriva je pedeset posto veća od one tada, ako gledamo srpanj ili četrdeset posto, ako gledamo listopad. Ogromno je to povećanje!”, istaknula je Višnja Marin, iz inicijative povremenog prijevoza putnika.

Svi oni traže od države reakciju na spomenuto povećanje cijena. Topić je naglasio kako je “stav prijevoznika da bi država trebala reagirati ograničavanjem ili subvencijom cijene goriva”. S druge strane, inflacijom su pogođeni i građani koji ističu kako “iako je sve poskupjelo to se mora trpjeti, jer druge nema”.

“Nema druge, jedino gdje mogu udarit su cijene goriva i hrane i to je to”, istaknuo je jedan građanin.

Ima i onih koji smatraju kako država na cijene ne može puno utjecati jer bi smanjenje poreza samo dovelo do povećanja marži.

“Da oni ukinu ili smanje PDV, cijene bi ostale iste. Kad cijena barela ide naniže, cijena ostane ista, a kad raste, onda raste i kod nas”, naglasio je drugi građanin.

Ono što najviše smeta stanovnike Hrvatske je činjenica da imamo europske cijene, ali ne i europska primanja.

“Baš sam tu s nekim gostima i komentiraju i oni. Oni su iz Španjolske, govore da se inflacija i tamo događa. Međutim, stvar je u tome što oni imaju istu cijenu goriva kao i mi, ali imaju od 40 do 50 posto veće plaće”, naglasio je još jedan građanin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI