POSEBNE MJERE ZA VELIKU GOSPE: U Sinju se kip neće smjeti dodirivati. To je strogo zabranjeno!

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pripreme za proslavu blagdana Velike Gospe u punom su jeku, a s obzirom na to da i dalje živimo u okolnostima epidemije koronavirusa, vodi se računa o posebnim epidemiološkim mjerama.

Broj hodočasnika nije ograničen, pored pitke vode bit će sredstvo za dezinfekciju.

“Molimo građane da se pridržavaju mjera, misle na sebe i druge”, rekao je Darko Barjaktarević iz TZ Erdut za Dnevnik.hr.

Posebne mjere vrijedit će i za Svetište Majke Božje Trsatske gdje se preporučuje nošenje maski dok se vjernici kreću, unatoč tome što su mise na otvorenom.

“Kada nađu svoje mjesto, kada sjednu, mogu ih skinuti”, rekao je Krunoslav Kocijan, gvardijan Svetišta Majke Božje Trsatske.



U Sinju procesije neće biti, a nema niti jedne od specifičnosti svetišta u Sinju i Aljmašu, a to je doticanje slike ili kipa.

“To je u ovim prilikama strogo zabranjeno’”, napomenuo je fra Ante Čovo, gvardijan franjevačkog Samostana Gospe Sinjske.

Policija splitsko-dalmatinska je izdala posebne smjernice i upozorenja vozačima i hodočasnicima uoči blagdana Velike Gospe 14./15. kolovoza 2021. i održavanja središnje vjerske svečanosti 15. kolovoza 2021. godine jer se očekuje kretanje većeg broja osoba državnim i županijskim cestama.

Najveći broj hodočasnika kretat će se iz smjera Splita, Solina i Kaštela, cestama ŽC 6253 (stara cesta Solin-Klis) – ŽC 6260 (ispod nadvožnjaka Kurtovići] kroz industrijsku zonu Podi u Dugopolju – cesta 01 (izlaz na cestu 01 na Križicama sjeverno od tunela Orguz) – Dicmo – Brnaze – Sinj), iz smjera Imotskog cestom će se kretati državnom cestom 060 (Imotski-Cista Provo­ Trilj-Brnaze). Također se očekuje veći broj hodočasnika koji će se kretati državnom cestom 062 (Šestanovac-Blato na Cetini), državnom cestom 0219 (Gornji Muć-Sin] i dionicom Han-Sinj), državnom cestom 01 (Vrlika-Sinj), županijskom cestom ZC 6148 (Bisko-Trilj) i županijsko cestom ZC 6150 (Blato na Cetini-Nova Sela-Ugljane).

Policija obavještava vozače o zabrani prometovanja županijskom cestom ŽC 6253 (stara cesta Solin-Klis) dana 14/15. kolovoza 2021. od 20.00 sati do potrebe (osim za vozila stanara), te ih upućuju na korištenje ceste D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje). Svi vozači bit će preusmjeravani na državnu cestu D1 (brza cesta Solin-Klis).

Nadalje, upozoravaju sve vozače koji će prometovati naprijed navedenim dionicama cesta po kojima će se kretati hodočasnici da voze oprezno i usporeno, da poštuju postavljenu privremenu signalizaciju, te upute i zapovjedi policijskih službenika na terenu.

Upozoravaju sve hodočasnike na općenitu zabranu kretanja pješaka autocestom A1 i dionicom ceste D1 (brza cesta Solin-Križice) te da za kretanje koriste isključivo predviđenu trasu kretanja, da se kreću nogostupom ili uz lijevi rub kolnika (iznimno i uz desni rub kolnika, u situacijama kada je to za pješake povoljnije – primjerice u nepreglednom zavoju i sl.), u koloni jedan iza drugog, da koriste baterijske lampe, reflektirajuće prsluke ili narukvice, svjetliju obuću ili odjeću, te da poštuju upute policijskih službenika.

Vozačima u tranzitu sugeriraju da u navedene dane koriste alternativne prometnice, a svim vozačima na dan blagdana Velike Gospe 15. kolovoza 2021. godine izbjegavaju prometovanje državnom cestom D1 kroz grad Sinj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI