POSAVEC BI PONOVNO MOGAO ZAVRŠITI U PRITVORU: ‘Uzeo sam 10.000 kuna, ali…’

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSEL

Bivši međimurski župan Matija Posavec uhićen je 10. rujna zbog sumnje u korupciju.

Kako bi mogao izaći na slobodu sutradan je podnio ostavku, a za 28. studenoga raspisani su prijevremeni izbori za Međimursku županiju.

Posavec je u četvrtak predao 10.000 potpisa te tako ponovno postao kandidat za tu funkciju.

“Dva mjeseca sam osluškivao puls naroda. Znam kakvo je raspoloženje, ali svejedno sam dvojio, lomio se. Onda sam u srijedu ujutro konačno prelomio, shvatio sam da bi mi naši ljudi više zamjerili da ne idem na izbore nego da idem. I sada sam kandidat, pa kako bude”, rekao je Posavec za Novi list.

Postoji mogućnost da ako ponovno postane župan, da bi ponovno mogao završiti u pritvoru.



“Teoretski ta opasnost postoji, ali vjerujem da će do kraja izbora istraga protiv mene završiti. Morao bih u tom slučaju ponoviti kazneno djelo za koje me se tereti, pa da se za mene zatraži pritvor, a takvog djela, naravno, neće biti”, kaže Posavec.

Uskok tvrdi da je Posavec uzeo 10.000 kuna mita od međimurskog poduzetnika Josipa Kobala, a da mu je zauzvrat osigurao ostanak u upravnom vijeću Županijske uprave za ceste. Posavec je priznao da je uzeo novac, ali ne i zbog čega.

“Ovako je to bilo, istražitelji su mi rekli da mi je došao taj čovjek i dao novac i ja sam im odgovorio da je to potpuno točno. No, ne stoji da sam ja trgovao utjecajem, za što sam osumnjičen. Poduzetnik Kobal mi je, dva tjedna prije lokalnih izbora, donio 10.000 kuna, a ja sam isti dan taj iznos položio na račun stranke koje sam predsjednik. Postoje dokazi za to, naše financijsko izvješće DIP-u i izvadak iz banke, ništa od tog novca nisam sebi uzeo.

Sve je to sada dio mog spisa, nemam primjedbi na rad USKOK-a, korektni su. Nadalje, moj ured župana i automobil bili su skoro godinu dana ozvučeni, istražitelji su me prisluškivali i tako je nastala snimka mog razgovora s Kobalom. Dakle, donirao je novac za stranku, rekao mi da nemam zbog toga nikakvih obveza prema njemu i dodao da ga, kada pobijedim, ostavim u Županijskoj upravi za ceste. Ja sam mu kazao OK, ali to je više bilo onako šeretski. Riječ je o čovjeku koji je u tom trenutku već osam godina bio član upravnog vijeća u toj ustanovi, nije tražio ništa iznad toga. I nije u pitanju profesionalna, nego volonterska dužnost. Ali, u USKOK-u su, eto, shvatili tu komunikaciju nas dvojice kao trgovanje utjecajem s moje strane, morat će to dokazati, a ja ću, naravno, prihvatiti svaki sudski epilog”, objašnjava Posavec.

Što se tiče nezakonitog zapošljavanja dviju osoba, Posavec tvrdi da su uzeli u županijsku administraciju zamjene za dvije zaposlenice koje su se nalazile na bolovanju, odnosno čuvanju trudnoće.

“Riječ je bila o pripravnicima na određeno vrijeme, godinu dana, sve u skladu s propisima i na osnovi javnog natječaja. Međutim, kako su me prisluškivali, istražitelji su čuli da govorim ‘pomoći ćemo’ i ‘budemo riješili’ i za to me terete u vezi s tim zapošljavanjima, pa ćemo vidjeti”, zaključio je Posavec za Novi list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI