PORUKA KOJA ĆE ODJEKNUTI, MINISTAR JE BIO JASAN! ‘Neće biti novca da se svima pomogne, građani će morati i sami štedjeti’

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da nema govora o ‘haraču’ Porezne uprave na oporezivanje gastarbajtera, da je to proces u skladu s načelom oporezivanja svjetskog dohotka i razmjena informacija u tijelima članica EU-a i općenito.

“Porezna uprava neće nikome zavlačiti ruku u džep, ali postoje određeni mehanizmi koji se kontinuirano provode i to tako treba i promatrati, a naši građani mogu mirno živjeti”, poručio je Primorac, odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Nacionalnog vijeća za euro.

Uputio je zainteresirane i da im na sva pitanja koja imaju o tome i pojedinim slučajevima, poput pomoraca, može detaljno objasniti Porezna uprava, kazavši da “u svakom slučaju to nije nikakva hajka niti harač, a zašto je to tako izašlo u novinama ne znam”.

Potom je pobliže objasnio  kakve mjere sprema Vlada zbog energetske krize koja će uslijediti. Ministar Primorac je kazao da se paket pomoći formira u skladu s proračunskim mogućnostima, dodajući da u proračunu postoji višak, ali ne veliki i pitanje je tko će što dobiti. “Mi ćemo svakako reagirati, ali taj neki prostor koji nam je na raspolaganju nećemo ispucati odmah, nego da imamo i za kasnije”, ističe ministar.

Naglasio je i da se u krizi i aktualnoj situaciji mjere moraju provoditi ciljano jer bilo kakav državni intervencionizam utječe na inflaciju. Mjere treba donositi ciljano i da za to fiskalni prostor bude adekvatan, kazao je. “Što se tiče fiskalnog prostora, ako utvrdimo do kraja godine da nije iskorišten, taj ćemo prostor iskoristiti i pred kraj godine rasporediti višak sredstava ako ih bude”, dodao je, ali i istaknuo da neće biti dovoljno sredstava da se svima pomogne. Građani će kaže morati sami naći načine za uštede, a Vlada i Ministarstvo financija će pomagati skupinama koje su najugroženije.Odgovorio je i na pitanje o mogućem smanjenju grijanja u školama, kazavši da se nada da neće nikome biti hladno, i da će se morati pomoći javnim institucijama da nastave aktivnosti, ali da ne bi unaprijed iznosio mjere jer to još sve moraju vidjeti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI