PORUKA IZ GRADA HEROJA O INICIJATIVI VUČIĆA: ‘Na njemu je apsolutna krivnja i čista provokacija, ovo nigdje ne budi ružne uspomene kao ovdje’

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Inicijativa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da obilježavanja Dana jedinstva i isticanja srpskih zastava gdje god Srbi živi izazvala je očekivano brojne reakcije u Hrvatskoj. Taj su potez osudili Domovinski pokret i još neki hrvatski političari, kao i sam predsjednik Zoran Milanović koji je žestoko uzvratio svom kolegi Vučiću. O svemu se očitovao i Milorad Pupovac.

Sve je komentirao i gradonačelnik Grada heroja Vukovara,  Ivan Penava. 

Sve smatra apsolutnom provokacijom.

“Vukovarci ne žele o tom pričati, krivac je Aleksandar Vučić gdje je potekla ideja obilježavanja Dana jedinstva i isticanja srpskih zastava, a to nigdje ne budi tužne uspomene kao ovdje. Slažem se da je provokacija”, ističe Penava za RTL.

Što mislite da će se sutra dogoditi? Penava tvrdi:



“Ne mislim da će nešto sutra posebno biti, građani se neće uvući u provokacije, pogotovo nakon događaja 90-ih i poruka Miloševića. Mogu izvući zaključak da su bili navučeni na igru iz koje smo izašli kao gubitnici”.

“Nadam se da se neće odazvati na ove provokacije, da će uvažavati našu zajedničku državu”, mišljenja je Penava.

Što ako ipak bude provokacija?

“Ključna je policija, gradska vlast nema neke ovlasti, znakovit je slučaj kako se aktivirala na paljenje hrvatske zastave nekidan – na istom su tragu ove dvije akcije, policijska reakcija je bila promptna, kaznili su počinitelje s 30 dana istražnog zatvora, novčanom kaznom… U uređenim državama je tako, to moramo jasno dati do znanja, naprosto moramo imati stav i svatko tko pomisli na ovakvo što imat će posljedice bez obzira na ime i prezime, nacionalnost”.

No pitanje što se svime ovime želi postići Penava kaže:

“Provokacija, nije mi drago vidjeti da RS vodi vanjsku politiku koja teži da destabilizira susjedne zemlje. Pogotovo nakon Domovinskog rata i agresije na BIH, Hrvatsku i Sloveniju. Naravno da stvara neki nespokoj, svima nama priječi bolju budućnost, bila bi bolja da se temelji na uvažavanju. Da budemo jači zajedno i pojedinačno. Međutim, manje me brine što drugi misle, nego što mi radimo. Imunitet koji možemo dobiti je snažna država koju nažalost nismo mogli dobiti – nesnalaženje u potresu, slabosti u gospodarstvu….

Facebook Comments

Loading...
DIJELI