Poražavajući podatak: 20 posto djece u Hrvatskoj živi u siromaštvu

screenshot

U RH 25 posto djece nije uključeno u predškolske ustanove što je visoki postotak u odnosu na druge europske zemlje

Hrvatska je među najugroženijim članicama Europske unije kada je stopa siromaštva u pitanju. U kategoriju rizika od siromaštva svrstava se gotovo 21 posto djece dobi do 17 godina. O borbi protiv dječjeg siromaštva u „Temi dana“ HRT-a razgovarali su Helena Pirnat Dragičević, pravobraniteljicoa za djecu i Marija Pletikosa, iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Siromaštvo pogađa svako peto dijete u Hrvatskoj, što znači da 20 posto djece živi u siromaštvu, ali siromaštvo ima mnogo lica. Od djece koja žive u trošnim kućama bez vode, struje i grijanja, ali isto tako i djeca koja žive u obiteljima koja su opterećena dugovanjima, do djece koja žive u obiteljima koja im ne mogu priušti ljetovanje, nisu nikad imala novu odjeću…“, rekla je pravobraniteljica za djecu. 

Pletikosa je rekla da je prioritet Vlade RH briga o siromaštvu i da je cilj da svi imaju jednake mogućnosti.
Danas je održana konferencija “Zajedno protiv dječjeg siromaštva” – riječ je o projektu koji financira Europska unija u suradnji s vladom Republike Francuske. Cilj projekta je pružiti potporu socijalnim skupinama i jačati institucijske kapacitete. Projekt je vrijedan preko milijun eura i nadamo se da ćemo vrlo brzo imati rezultate ovog projekta“, rekla je državna tajnica u ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Pravobraniteljica Pirnat Dragičević istaknula je da bi jedna od najučinkovitijih mjera u sklopu borbe protiv siromaštva bila uključenost i dostupnost djece u predškolske ustanove. „U RH 25 posto djece nije uključeno u predškolske ustanove što je visoki postotak u odnosu na druge europske zemlje s time da je taj postotak u pojedinim županijama i još znatno veći. Sva istraživanja su pokazala da je izuzetno važno da djeca imaju istu startnu poziciju, da djeca imaju kvalitetniji razvoj i kasnije mogućnost boljeg obrazovanja ukoliko su uključena u predškolske ustanove.“

Facebook Comments



Loading...
DIJELI