PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA Većina Hrvata u godinu dana pročitala samo jednu knjigu, najmanje čitaju mladi, stručnu literaturu pronalaze na Youtube-u

Svaki četvrti građanin (27 posto) pročitao je više od deset knjiga u proteklih godinu dana, a oko 16 posto osoba unazad godinu dana nije pročitalo niti jednu knjigu. Oko 24 posto je u navedenom razdoblju pročitalu knjigu do dvije, svaka peta osoba (20 posto) prelistala je četiri do pet naslova, dok je 13 građana građana ‘pod ruku’ uzelo između šest i deset knjiga kako pokazju rezultati istraživanja portala Mojposao u suradnji s EduCentrom.

Kada je u pitanju dob, mladi puno rjeđe čitaju od starijih. Svaka četvrta osoba u dobi do 25 godina u posljednjih godinu dana nije pročitala niti jednu knjigu, dok se isto može reći za svega 8 posto ispitanika starijih od 41 godine. U odnosu na spol, više je muškaraca (24 posto), nego žena koje uopće ne čitaju knjige (10 posto).

Razlike su vidljive i na temelju stručne spreme, naime, više čitaju oni s visokom stručnom spremom nego oni sa srednjom i nižom. Rezultati pokazuju i da se stručna literatura čita češće od beletristike i publicistike. Oko 23 posto ispitanika svakodnevno konzumira sadržaj vezan uz posao kojim se bave, dok 28 posto takvu vrstu sadržaja prati na tjednoj bazi. Dok 14 posto zaposlenih uopće ne čita literaturu koja ima doticaja s njihovim poslom.

Građani profesionalnu literaturu najčešće pronalaze na društvenim mrežama (56 posto), pa slijedi YouTube (50 posto) i široki i specijalizirani news portali (45 posto). Edukativne portale prati 35 posto ispitanika, blogove 31 posto, dok 29 posto  edukacije pronalazi na specijaliziranim portalima kao što je primjerice Stack overflow.

Istraživanje je provedeno na gotovo 2.000 ispitanika, od kojih su 69 posto žene, a 31 posto muškarci. Najviše ispitanika, njih 30 posto ima između 30 i 40 godina, 29 posto ih je starije od 41 godinu, a 24 posto mlađe od 25 godina. Najviše ispitanika, 47 posto ima srednju stručnu spremu, a 33 posto visoku stručnu spremu.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI