Poraz Plenkovićevog centrizma u Zagrebu

Sanjin Strukic/PIXSELL

Ovaj poraz dokaz je da se u politici koja se uvijek identitetski temelji na svjetonazoru i ideologiji kao skupu vrijednosnih ideja ne može sjediti istovremeno na i ljevoj i desnoj stolici.

Referentna točka svih lokalnih izbora u Hrvatskoj na kojoj se zrcali pobjeda ili poraz političkih takmaca u pravilu je uvijek grad Zagreb i još tri najveća grada, koji po zajedničkom zbroju čine gotovo polovicu ukupnog stanovništva u Republici Hrvatskoj. Percepcija je neumoljiva, jer tko osvoji vlast u najvećim gradovima uvijek se u pravilu mogao proglasiti pobjednikom lokalnih izbora.

Zagreb, hrvatska metropola, centar svih gospodarskih, društveno političkih i kulturnih zbivanja primarno je svakoj političkoj opciji prioritet svih prioriteta. Premijer Andrej Plenković s puno optimizma, po svom vlastitom izboru u utrku za grad Zagreb poslao je Dragu Prgometa kao paradigmu svoje nove centrističke politike, atakirajući na onaj dio biračkog tijela građanske opcije, na one birače koji su u principu neodlučni i na one birače kojima svjetonazorska pitanja nisu bitna ili su potpuno u drugom planu. Mogući vrlo dobar rezultat Drage Prgometa na ovim važnim izborima koji je Plenković najavljivao i priželjkivao zapravo bi bila potvrda ispravnosti njegovog loma HDZ-ovih politika nakon dekapitacije Tomislava Karamarka čije politike je Plenković proglasio štetnima za Hrvatsku. Mogući dobar rezultat Drage Prgometa, priželjkivani ulazak u drugi krug zagrebačkih izbora, Plenkoviću bi bio dokaz za ispravnost poteza kojima je u stranci potpuno marginalizirao konzervativnu desnicu.

Plenković i njegov kandidat Prgomet doživjeli su pravi brodolom, osobni i politički poraz, a još više od toga doživjeli su poraz svojih bezličnih centrističkih politika koje su rezultirale povijesno, gotovo najnižim postotkom osvojenih glasova u utrci za Zagreb. Ovaj poraz dokaz je da se u politici koja se uvijek identitetski temelji na svjetonazoru i ideologiji kao skupu vrijednosnih ideja ne može sjediti istovremeno na i ljevoj i desnoj stolici.

Desnu stolicu, ovaj puta Plenkoviću su izmaknuli Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Sjajnim rezultatom od gotovo 11% (10,98%) potvrdili su ispravnost svojih kristalno jasno artikuliranih političkih polazišta, temeljenih na suverenizmu i domoljublju, a te politike su zapravo bile samo nastavak politika Tomislava Karamarka kojima je ostvario sjajan niz pobjeda bacivši na koljena SDP kao sljednike SKH. I doista taj SDP danas izgleda kao prava šaka bijede, a Plenković to nije znao kapitalizirati. Ne samo u Zagrebu!?

HDZ-ov kandidat u Splitu Andro Krstulović Opara po mom mišljenju nema nikakve šanse u drugom krugu protiv probuđenog splitskog dišpeta i Željka Keruma. U drugom krugu do izražaja će doći i tradicionalni animozitet sjevera i juga, a Opara sa svojim životnim stilom bliskim Šimi Lučinu u Splitu nema izgleda. Čini se loš Plenkovićev izbor ponovo je na tragu „uljuđene“ građanštine i centrizma, ma šta to god značilo. U trenutku kada SDP u Splitu postoji samo u tragovima tragova, Plenković, vrsni diplomata, to nije znao kapitalizirati.



Nadobudna književnica gospođa Šojat u Osijeku nije uspjela na koljena baciti umirovljenika Ivicu Vrkića, a to joj ne će uspjeti ni u drugom krugu s obzirom na njene potkapacitirane političke i ine kompetencije. U stvari, Ivica Vrkić je pravi kandidat Andreja Plenkovića, jer se u pogledu centrističkih politika i mogućih budućih koalicija njih dvojica potpuno slažu.

O crvenoj Rijeci i Vojku Obersnelu izlišno je bilo šta komentirati, osim da je Rijeci ove godine poklonjen naslov nogometnih prvaka Hrvatske u maniri Zdravka Mamića!?

Gubitnici ovih izbora za gradove su Andrej Plenković i Drago Prgomet, a nasuprot njima veliki pobjednici su Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović koji je najavio novu platformu za parlamentarne izbor ma kada oni bili. Jedna uljuđena konzervativna stranka koju su mnogi već sada zlurado nazvali radikalnom desnicom, potrebna je Hrvatskoj na onom istom valu i po uzoru na gotovo sve europske države koje drže do sebe, do svog suverenizma i nacionalnog identiteta. Najbolji komentar na upit o toj novoj političkoj snazi dao je Milijan Brkić koji će doživotno nositi stigmu rušitelja Tomislava Karamarka. Na pitanje HRT-a, hoće li nova stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića smetati HDZ-u u budućnosti odgovorio je sljedeće. Parafrazirat ću ga:

„Ta opcija ne može smetati HDZ-u, jer njihovi birači nisu birači HDZ-a“!?

Dakle, kao što se Milijan Brkić odrekao Karamarka kada je pijetao treći put zakukurikao, tako se ovaj puta na prvo kukurikanje odrekao i domoljubnih glasaća Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. Znači Brkić priznaje da u Zagrebu, hrvatskoj metropoli, ovakav Plenkovićev HDZ ima samo mizernih 5% glasača!? On zapravo priznaje da Bruna i Zlatko nisu zabili nož u leđa HDZ-u, nisu naštetili Prgometu, jer njihovi glasači nisu glasači HDZ-a, pa analogno tome na te glasače ne treba računati!? I uvjeren sam da je Brkić u pravu, jer ni jedan glas više ne bi dobio Prgomet da se Bruna nije kandidirala. Nema tog iskrenog domoljuba u Zagrebu koji bi uglednom kirurgu, ali neprincipijelnom političaru dao svoj glas i to je zapravo Prgometu, ali i Plenkoviću znakovita poruka, ako je budu htjeli razumjeti.

I dok su na županijskim i lokalnim razinama HDZ-ove utvrde tradicionalno ostale plave, čini mi se, to ne će biti dovoljno amortizirajuće za evidentne poraze Plenkovićevih centrističkih politika u najvećim hrvatskim gradovima. Potrebno je ili mijenjati politike ili mijenjati ideologa!?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI