POLICIJA KRAJ BENKOVCA PRONAŠLA PLANTAŽU MARIHUANE: Na njoj je bilo zasađeno više od 7500 stabljiki

PU Zadarska

Zadarski policajci su proveli kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjakom kojeg se sumnjiči da je tijekom svibnja 2021. godine, na dijelu čestice zemljišta ukupne površine oko 10 hektara, katastarske općine Islam Grčki, u vlasništvu Republike Hrvatske, a koju koristi njegova tvrtka registrirana za uzgoj industrijske konoplje sa sjedištem u Zadru, zasadio preko 20.000 stabljika konoplje.

Od toga je, na dijelu navedenog zemljišta veličine oko 21.000 m2 zasadio preko sedam tisuća (7728) stabljika konoplje čije lišće i cvjetni vrhovi znatno premašuju količinu tetrahidrokanabiola (THC) dozvoljenu za industrijsku konoplju, a u cilju proizvodnje i daljnje prodaje marihuane.

Navedene zasađene stabljike prosječne su visine oko 165 cm i trenutno su u fazi cvatnje.
Za sada povedenim izvidima i postupanjima policijskih službenika u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom u Zadru, na mjestu događaja obavljen je očevid te su za vještačenje izuzete veće količine materije.


Temeljem naloga državnog odvjetništva u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu provedeno je toksikološko vještačenje izuzetih materija te je utvrđeno kako je za navedene stabljike konoplje prosječna vrijednost THC-a veća od dozvoljene, a daljnjim procjenama utvrđeno je kako bi masa lišća i cvjetnih vrhova, odnosno začetka cvjetnih vrhova, iznosila preko 8.800 kilograma marihuane odnosno 8,8 tona.Facebook Comments

Loading...
DIJELI