Policija ih pokušala spriječiti, bacila suzavac: Poljoprivrednici marširaju prema indijskoj prijestolnici

Pixabay/Ilustracija

Poljoprivrednici protestiraju diljem svijeta pa tako i u Indiji. Oni su nastavili marš prema indijskoj prijestolnici nakon što se pregovori s vladom o zajamčenim cijenama njihovih proizvoda nisu pomaknuli u očekivanom smjeru. Zbog njihovog pohoda na glavni grad, policija je u srijedu ispalila suzavac.

Podsjetimo, indijska vlada ponudila je u ponedjeljak prosvjednicima cjenovne potpore za mahunarke, kukuruz i pamuk. No, oni zahtijevaju zakonski podržane veće cijene za gotovo dvadesetak vrsta usjeva.

Policija je koristila suzavac i barikade kako bi se odvratilo poljoprivrednike od pohoda na glavni grad.

Poljoprivrednici su utjecajan birački blok

Treba istaknuti da indijski poljoprivrednici čine utjecajan birački blok, i to samo nekoliko mjeseci uoči izbora u svibnju na kojima će premijer Narendra Modi pokušati dobiti rekordni treći mandat.

Tisuće ljudi okupilo se u Münchenu: Poljoprivrednici i obrtnici prosvjedovali zbog većih poreza i manjih subvencija



Kako bi se zaštitili od suzavaca i dima, tisuće seljaka se nakon intervencije policije raštrkalo po obližnjim poljima, na oko 200 kilometara sjeverno od New Delhija.

Indijski premijer je dao novu ponudu u nastojanju da se pregovori nastave. Ministar poljoprivrede Arjun Munda pozvao ih je da svoje probleme i zahtjeve razriješe pregovorima.

“Nakon četvrte runde pregovora, vlada je spremna razgovarati o svim pitanjima. Ponovo pozivam vođe poljoprivrednika na razgovore. Važno je zadržati mir”, objavio je Munda na X-u.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI