‘Pokušala sam u više navrata upozoriti Komisiju na zabrinjavajuća zbivanja u Srbiji, uzalud’

screenshot

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić skandalozno je usporedio Hrvatsku s nacističkom Njemačkom, a hrvatska politika taj je potez doživjela pasivno. Pitanje je i što će Europa napraviti, a sve ovo komentirala je europska parlamentarka Ruža Tomašić za direktno.hr

Kako u EU institucijama gledaju na aktualno srbijansko vodstvo počevši od predsjednika Vučića do ministara Vulina i Dačića te na njihovu agresivnu retoriku prema Hrvatskoj s obzirom da Vučić svojim izjavama svakako ne doprinose stabilizaciji odnosa u ovom dijelu Europe.

“EU establišmentu u interesu je daljnje proširenje jer bez njega je projekt ugrožen. Politički projekti poput EU-a ili se šire ili propadaju. Pogotovo nakon Brexita, cilj je pokazati da je EU i dalje atraktivna i da zemlje koje nisu članice žele to postati. Srbija je od preostalih neintegriranih zemalja u jugoistočnoj Europi najveća i najutjecajnija. Također, prevladava stajalište da bi ju se članstvom u Uniji odmaklo od Rusije. Ja mislim da je to pogrešno i da bismo dobili Putinovog spavača, a pometanjem problema pod tepih i novu krizu u Uniji. Srbija nije prošla katarzu i ako takva bude primljena u EU, bit će to kraj te zajednice – i simbolički, a dugoročno i u doslovnom smislu”, poručila nam je Ruža Tomašić.

Zašto nema reakcije Međunarodne zajednice na ekstremističko ponašanje ratnog zločinca Vojislava Šešelja koji kao osuđeni ratni zločinac sjedi u srbijanskom parlamentu i zašto im sama ta činjenica nije sporna. Kako u EU gledaju na rehabilitaciju ili pokušaje rehabilitacije četničkih vođa (Draže Mihailovića i drugih) te nacističkog suradnika Milana Nedića?

“SAD je već neko vrijeme prepustio Europskoj uniji da se bavi tim pitanjima, a EU u Vučiću vidi središnju figuru s kojom se sve dogovara i koja sve drži pod kontrolom. Zato ignoriraju puno toga – ne samo Šešeljeve ispade i četničku propagandu, nego i vapaje manjinaca, aktivista za ljudska prava, novinara… Za Bruxelles je Srbija Vučić jer znaju da on drži sve poluge u svojim rukama. I dok je on dobar europski đak, dok su mu puna usta Europe, dotle ih ništa drugo ne zanima. Pokušala sam u više navrata upozoriti Komisiju na zabrinjavajuća zbivanja u Srbiji, ali očito je da, iako ih je primila na znanje, ne misli djelovati. To je sramotno i pokazuje sve licemjerje Bruxellesa”.



Na upit kakva je njena procjena europske budućnosti Vučićeve Srbije i ima li istina u nagađanjima kako je će Srbija uskoro morati priznati Kosovo te da bez toga neće moći u EU, bila je jasna. 

“Uvjerena sam da Vučić otvara novu frontu s Hrvatskom kako bi ublažio političku štetu koju će mu nanijeti priznanje Kosova. Tabloidi pod njegovom kontrolom već naveliko pišu o tome kako se Srbija mora dogovoriti s Prištinom da im djeca ne bi ginula u ratu. Ali za Vučića ne bi dobro završilo da prizna Kosovo, a ne zaoštri negdje drugdje. On se održava na niskim strastima. Zato mislim da će i dalje verbalno ratovati s nama i početi se malo jače miješati u BiH dajući jaču podršku Republici Srpskoj. U Hrvatskoj on nema što dobiti, to je predstava za domaću uporabu na koju naša strana mora pametno odgovoriti”, odgovorila nam je europarlamentarka.

Pitanje je i kako se hrvatska politika odnosi prema Srbiji. Kako bi se prema njima trebali postaviti kao članica EU i koristimo li prednosti te pozicije?

“Kao što sam već rekla, Vučić je Bruxellesu važan iz nekoliko razloga, a Hrvatska kasni u pronalaženju saveznika za svoje interese. Naša je diplomacija tu bila prepasivna, mi smo uvijek poslušni i ne bismo željeli nikoga naljutiti, a ja sama ili nas nekoliko u EP-u ne može promijeniti ukupnu sliku. Vrijeme je prošlo, Bruxelles se vezao uz Vučića i sad ima jako malo prostora za nas. Naše se interese gleda kao smetnju, a ne kao legitimne zahtjeve jedne članice iza koje bi morala stati cijela Unija. I na kraju, ono što ja uvijek govorim, nitko vas ne može gaziti ako se sami ne prostrete”, zaključila je Ruža Tomašić za direktno.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI