POKRENUT JE PREKRŠAJNI POSTUPAK U SLUČAJU ČAVAJDA! Javila se i ravnateljica Svetog Duha: ‘Inspekcija je utvrdila da smo sve odradili kako treba’

Foto: Cropix

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh u slučaju Mirele Čavajde bilo je propusta, utvrdila je to zdravstvena inspekcija, a prenosi HRT.

Zbog nepoštovanja odredbi Zakona o zaštiti prava pacijenata, odnosno prava na potpunu informiranost, zdravstvena inspekcija pokrenula je prekršajni postupak.

U bolnici priznaju propuste i spremni su platiti kaznu, a liječnicima slijede upozorenja. S druge strane, zadovoljni su što se propusti ne odnose na pružanje zdravstvene skrbi.

“Nisu mi poznati navodi da je Ministarstvo pokrenulo prekršajni postupak. Dobili smo obavijest Ministarstva da planira pokrenuti prekršajni postupak. U toj obavijesti navodi se da je Ministarstvo tijekom inspekcije utvrdilo neke propuste. Iskoristila bih priliku reći da smo kao bolnica i ja kao ravnateljica zadovoljni da se ti propusti ne odnose na pružanje zdravstvene skrbi gospođi Čavajdi. Inspekcija je utvrdila da smo sve odradili kako treba. Gospođa Čavajda je zaprimljena u bolnicu u utorak 19. travnja, u srijedu je već zatražen nalaz magnetne rezonance, u četvrtak je pretraga napravljena, naše kolege radiolozi su se prije izdavanja nalaza konzultirali s kolegama s Rebra i zajedno potvrdili da je njihova dijagnoza točna. Taj nalaz je u petak iskomuniciran gospođi Čavajdi”, rekla je za HRT dr. Ana-Maria Šimundić, ravnateljica KB-a Sveti Duh, demantirajući navode da je Čavajda devet dana čekala nalaz magnetne rezonance jer su liječnici bili na godišnjem odmoru.

Propusti su proceduralne naravi, odnose se na vođenje dokumentacije i na postupak donošenja odluke.



“Mi jesmo pružili zadovoljavajuću zdravstvenu skrb gospođi Čavajdi. Ono što smo propustili je dokumentirati to u nekoliko segmenata. Nigdje ne postoji zapis da su se naši radiolozi konzultirali s radiolozima iz KBC-a Zagreb o dijagnozi i nigdje ne postoji zapis, što zakon nalaže, da je gospođa Čavajda na vlastiti zahtjev u petak otpuštena iz bolnice kući. To je propust”, priznaje Šimundić.

“Ustanova je odgovorna jer ja kao ravnateljica moram osigurati da se to u mojoj bolnici provodi i to ćemo i poduzeti, a odgovorni su pojedinci koji to u svom postupanju nisu odradili. Jučer je završio naš unutarnji nadzor i sugestija Povjerenstva za unutarnji nadzor je izdati upozorenje liječnicima koji nisu odradili proceduru kako treba i apelirati, odnosno naložiti svim predstojnicima svih klinika i zavoda da zaista poštuju zakone i propuste i vode medicinsku dokumentaciju kako treba”, kazala je dr. Šimundić.

O otkazima nema govora.

“U ovom trenutku to je upozorenje. Budu li i dalje postojali slični propusti, onda slijedi opomena i nakon toga opomena pred otkaz”, rekla je ravnateljica.

Predviđena kazna, ako se prekršajnim postupkom utvrdi da je bolnica pogriješila, za bolnicu je od 10.000 do 50.000 kuna, a za ravnateljicu 5000-10.000 kuna.

“Kažem ako se pokaže da smo uistinu napravili prekršaj i ako to bude konačna odluka, naravno da ćemo platiti i bolnica i ja osobno, to je moja odgovornost  koju moram prihvatiti”, rekla je dr. Ana-Maria Šimundić, ravnateljica KB-a Sveti Duh.

Unatoč svemu, priznaje, da ne razmišlja o odustajanju.

“Svaki početak je težak, osobito kad donosite sa sobom promjene. Mislim da trebamo izdržati. Vjerujem u ono što radimo i da ćemo prebroditi početne teškoće te realizirati program zbog kojeg sam ovdje”, poručila je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI