POJAVILA SE LEGIONARSKA BOLEST: U Zagrebu hospitaliziran mlađi muškarac

Pixabay

Čim se pojavi visoka temperatura, groznica i bolovi u mišićima, svi odmah pomisle na oboljenje Covidom-19. No, te simptome izaziva i legionarska bolest. Opasne bakterije se najčešće razmnožavaju u sustavima za rashlađivanje i zagrijavanje. Izvor zaraze mogu biti i slavine, tuševi, bazeni te klima uređaji, objavio je HRT.

U Hrvatskoj godišnje oboli pedesetak osoba. U šest mjeseci ove godine registrirano je deset oboljelih od legionele, od kojih po pet u svibnju i u lipnju.

Zbog upale pluća uzrokovane legionelom mlađi muškarac hospitaliziran je u KBC-u “Sestre milosrdnice”.

“Imamo pacijenta koji se liječi sa simptomima legionarske bolesti. Legionarska bolest je upala pluća, međutim s obzirom na to da je to multisistemska bolest pacijenti se često javljaju sa simptomima sa strane probavnog sustava, kardiovaskularnog i središnjeg živčanog sustava. Često ju viđamo kod ljudi koji imaju predisponirajuće rizične čimbenike, dakle smrtnost od legionarske bolesti ovisi o tome koliko je pacijent prije bio bolestan ili ne”, rekla je Ana Gverić Grginić, klinička mikrobiologinja KBC Sestre milosrdnice.

Napomenula je da je udah onečišćenog aerosola ili vode dovoljan da se osoba zarazi.



“Najveći rizik predstavljaju veliki sustavi za potrošnu vodu koji nisu održavani, nisu čisti i u kojima se može namnožiti ta legionela ako dospije iz prirode, zatim bazeni sa mjehurićima, ovlaživači klime da, ali u velikim ugostiteljskim objektima, ove kućne klime ne predstavljaju tako veliku opasnost”, rekla je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja HZJZ.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI