Pojavila se lažna vijest da je umro Stjepan Mesić. Iza toga stoji dobro poznati prevarant

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Stjepan Mesić je umro”, glasio je tweet koji je na svom računu – tako je izgledalo – danas objavio potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Naravno da nije umro, kazali su iz ureda bivšeg predsjednika, a koju minutu kasnije otkrio se pravi autor objave i autor lažnog Miloševićevog profila – talijanski učitelj, bivši novinar, prevarant, troler i kralj lažnih vijesti Tommaso Debenedetti.

Jako je dobro poznat jer su se njegovi lažni profili dužnosnika i lažne objave društvenim mrežama širili kao požar te su ih preuzimali i vodeći svjetski mediji. Specijaliziran je za smrti – tako je s lažnog profila ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković javio da je umro Ratko Mladić, s profila kardinala Bertona da je preminuo papa Benedikt XVI., dok je tadašnji talijanski premijer Mario Monti javio tada lažnu vijest o smrti Fidela Castra.

Kaže kako to radi kako bi pokazao kako su društvene mreže nepouzdane kao izvor vijesti i da Twitter jako dobro funkcionira kad je riječ o smrti. Naravno, u takvom nesigurnom prostoru, postavlja se pitanje imitira li netko Debenedettija i njegov modus operandi koji je zapravo lako prepoznatljiv: otvara Twitter profil dužnosnika ili osobe koja do tad nije bila na toj društvenoj mreži, nakon 20-ak sati objavi lažnu vijest, a sat vremena kasnije napiše sad već legendarnu rečenica: Ovo je lažni račun koji je otvorio talijanski novinar Tommaso Debenedetti.

Pravi Tommaso, učitelj iz Rima i otac dvoje djece, karijeru “prevaranta” počeo je i prije Twitter epizode. U talijanskim novinama objavljivao je lažne intervjue s piscima, poput Johna Grishama, Arthura Millera, Gore Vidala, Tonija Morrisona, Dereka Walcotta i Philipa Rotha. Upravo ga je ovaj zadnji razotkrio kad su u fokus javnosti došle navodne Rothove kritike tadašnjeg predsjednika Barracka Obame u listu Libero, a američki pisac posvjedočio da nikad nije ni čuo ni vidio talijanskog novinara, a kamoli mu dao intervju.

Debenedetti je negirao da je običan prevarant koji isporučuje izmišljene intervjue za novac jer je dobivao između 20 i 40 eura po intervjuu.



Industrija lažnih tweetova raste, a unatoč tomu što Twitter verificira račune i pored provjerenih profila stavlja plavu zvjezdicu s kvačicom, korisnici, među kojima su mnogi dužnosnici i vlade, i dalje u velikom broju vjeruju svakom profilu. Ovaj lažni profil Borisa Miloševića nije ima oznaku da je verificiran, ali ga je svejedno, u manje od dana, zapratila Vlada RH, MUP i brojni domaći političari, dužnosnici i mediji. Ipak, jučerašnja lažna vijest o navodnoj smrti Stipe Mesića ipak nije završila na naslovnicama domaćih portala jer su je novinari – provjerili, piše Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI