POJAČANJE NA HRVATSKOM NEBU: MUP kupuje dva višenamjenska helikoptera za akcije spašavanja i medicinsko zbrinjavanje

Foto: Pixabay/Ilustracija

Iz Ministarstva unutarnjih poslova izvijestili su u utorak kako kupuju dva višenamjenska helikoptera od američke tvrtke Bell Textron Inc. Ugovor je potpisao ministar Davor Božinović, a temeljem postupka javne nabave.

Helikopteri Subaru Bell 412EPX biti će u floti Ministarstva unutarnjih poslova, a koristit će se za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i HGSS-a te hitnih medicinskih letova, priopćio je MUP.

Hrvatska je tako prva europska država koja ima ovaj model helikoptera. Vrijednost ugovora je 36.294.975,00 EUR s PDV-om.

“Riječ je o trenutno najmodernijoj verziji Bell 412 platforme, čije su glavne pogodnosti poboljšana izdržljivost u smislu povećanja maksimalne kilaže i količine tereta, kao i povećanja tzv. izlaznog momenta za više od 10 posto pri brzinama od 60 čvorova.

Navedene nadogradnje znače veću brzinu i učinkovitost pri obavljanju složenih akcija spašavanja i/ili medicinskog zbrinjavanja, što u konačnici bitno utječe i na pravovremenost, odnosno efikasnost ukupne reakcije sustava u kriznim situacijama”, stoji u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova.Dodaju kako su sredstva za nabavu osigurana preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kroz fondove Europske unije, konkretno temeljem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u sklopu projekta “Helikopterska potpora sustavu civilne zaštite“.

Vrijednost projekta iznosi 273.294.117,65 kuna s PDV-om, od čega je 85% bespovratnih sredstava, odnosno 232.300.000,00 kuna s PDV-om.

Rok isporuke naručenih helikoptera je 15 mjeseci od potpisivanja ugovora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI