POGINULI VAŽNI GENERALI, PALA JE I ‘DOLINA LAVOVA? Talibani se hvale uspjehom, no oporba im poslala snažnu poruku

Wikimedia Commons

Talibani tvrde da imaju potpunu kontrolu u afganistanskoj pokrajini Pandžširu, posljednjem džepu teritorija izvan njihove vlasti, javio je BBC.

U dolini sjeverno od glavnoga grada Kabula vodile su se teške borbe, a Nacionalna fronta otpora Afganistana (NRF) pružala je otpor talibanskoj vlasti.

“Ovom pobjedom naša je zemlja potpuno izvučena iz ratne kaljuže”, rekao je glasnogovornik NRF-a, Ali Maisam.

Međutim, NRF je to opovrgnuo. “Nije istina, talibani nisu zauzeli Pandžšir. Odbacujem tvrdnje talibana”, još je kazao Maisam.

U twiteru na službenom Twitter profilu NRF-a također se kaže: “Snage NRF -a prisutne su na svim strateškim položajima u cijeloj dolini kako bi nastavile borbu. Uvjeravamo afganistanski narod da će se borba protiv talibana i njihovih partnera nastaviti sve dok ne prevladaju pravda i sloboda. ”



Snimke na društvenim mrežama prikazuju talibanske borce ispred vrata zgrade pokrajinskoga guvernera. BBC ih nije uspio neovisno provjeriti.

Pandžšir, surova planinska dolina, dom je između 150.000 i 200.000 ljudi. Bio je središte otpora kada je Afganistan bio pod sovjetskom okupacijom 1980 -ih i tijekom prethodnog razdoblja vladavine talibana, između 1996. i 2001. godine.

Tijekom vikenda NRF je rekao da su u sukobu poginuli njegov glasnogovornik Fahim Dashti i zapovjednik, general Abdul Wudod Zara, dok su istaknuti talibanski general i 13 tjelohranitelja također poginuli.

Podsjetimo, talibani su prije tri tjedna preuzeli kontrolu nad ostatkom Afganistana, preuzevši vlast u Kabulu 15. kolovoza nakon sloma vlade koju podržava Zapad.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI