Poduzetnik Blažo Petrović oslobođen za ‘izvlačenje’ 9,6 milijuna kuna

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

"Nije dokazana tvrdnja tužiteljstva da je novac kružno došao do Petrovića te da si je na taj način pribavio nezakonitu korist i oštetio tvrtku", kazala je sutkinja

Poduzetnik Blažo Petrović u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu, zajedno sa svojom suradnicom Vesnom Kvartuč, nepravomoćno oslobođen optužbi da je još 2004. gospodarskim zlouporabama stekao 9,6 milijuna kuna.

Petrovića i njegovu suradnicu, bivšu direktoricu Petrovićeve tvrtke Morovik, tužiteljstvo je teretilo da su od rujna 2003. do lipnja 2004. osmislili i realizirali više fiktivnih pravnih poslova s više osoba i tvrtki čime je Petrović u konačnici nezakonito pribavio 9,6 milijuna kuna.

Obrazlažući oslobađajuću presudu sutkinja Maja Štampar Stipić kazala je da se iskazima svjedoka i ostalim dokazima izvedenima na suđenju nisu mogli dokazati navodi iz optužnice te da je sud povjerovao Petrovićevoj obrani u kojoj je detaljno obrazložio navodno sporne poslovne odnose.

U optužnici je stajalo da je Petrović iz svoje tvrtke Morovnik izvukao novac koji je tvrtka Java isplatila Morovniku na osnovu ugovora o ustupanju potraživanja od Jugoslavenskog željezničkog transportnog poduzeća JŽTP. Tužiteljstvo je tvrdilo da direktori Jave, Dražen Jakovac i Vanja Jazić taj novac nisu uplatili Morovniku, već izravno na ruke Petroviću, koji je u obrani kazao da je nakon raskidanja ugovora vratio novac Javi preko supruge, jer njega tada nije bilo u Hrvatskoj.

Sutkinja je istaknula da, među ostalim, postoji i video snimka iz banke na kojoj je vidljivo da je Petrovićeva supruga donijela 9,6 milijuna kuna i uplatila ih Javi, čime je prestalo Petrovićevo dugovanje prema toj tvrtki.



“Nije dokazana tvrdnja tužiteljstva da je novac kružno došao do Petrovića te da si je na taj način pribavio nezakonitu korist i oštetio tvrtku”, kazala je sutkinja.

Istraga ovog slučaja počela je još 2009. kada je Petrović na šest mjeseci nestao iz Hrvatske, a mediji su nagađali da ga je netko upozorio pa je pobjegao u Bosnu i Hercegovini, odakle je rodom i čije državljanstvo također ima.

Krajem 2016. Petrović je na temelju prijave tzv. poreznog Uskoka optužen i za utaju preko 15 milijuna kuna poreza, a i zbog toga je do uplate jamčevine bio u istražnom zatvoru.

Petrović, u medijima nazivan kontroverznim poduzetnikom, i ranije je u više navrata optuživan za razna kaznena djela od višemilijunskih utaja, iznuda, prijetnji i protupravnih naplata, među ostalim, i na suđenju tzv. maloj mafiji, no nikada nije pravomoćno osuđen.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI