Podržava li Amerika Trumpove poteze?

Twitter

Iz medijskih izvješća o stotinama prosvjednika ovdje i tisućama ondje dalo bi se zaključiti da Trump ne uživa gotovo nikakvu podršku za svoje poteze. Ispitivanja javnog mišljenja daju posve drukčiju sliku

Za početak: Rasmussen Reports koji dnevno prati podršku Predsjedniku, i to radi već desetljećima, pokazuje da čak 55% birača odobrava to kako Trump radi svoj posao. 45% ne odobrava. Broj Amerikanaca koji tvrde da se zemlja kreće u dobrom smjeru je veći nego i u jednom ispitivanju u protekle 4 godine. Istina, sad je i dalje na skromnih 38%, ali to je velik skok od Obamine ere. A to je podatak star tjedan dana, prikupljanje podataka je završeno u noći inauguracije. Novijih podataka, otkad je Trump preuzeo dužnost, za sad još nema.

No većina birača u potpunosti podržava Trumpovu zabranu imigracije iz sedam pretežno islamskih država iz kojih nerijetko dolaze teroristi. Točnije, odluku podržava 48% birača, 42% joj se protivi. Ostali nemaju mišljenje o tome. Kad se one koji ne misle ništa izuzme, to ispada otprilike 54% za, 46% protiv. Istraživanje, kao i ostala provedeno na tisuću vjerojatnih birača, što daje marginu greške +-3%, pokazuje da puno veći postotak, 53 naspram 41 posto, podržava obaveznu registraciju svih koji ulaze iz “terorističkih regija” (muslimanskih zemalja) od strane savezne vlade, odnosno njenih sigurnosnih agencija.

Većina birača smatra da je odluka Donalda Trumpa da u potpunosti odbaci TPP dobra: ta odluka ima podršku 56% građana s pravom glasa. Samo 27% je protiv toga, i za zadržavanje TPP-a. 17% ne zna što je TPP ili nema mišljenje. Isti postotak se slaže da treba ponovo ispregovarati NAFTA-u s Meksikom i Kanadom, jer smatraju da su ti trgovački ugovori na štetu SAD.

Ukidanju Obamacarea se protivi samo 21% Amerikanaca. 76% podržava ukidanje, o čemu sam već pisao, od čega 55% smatra da ga treba zamijeniti drugim i boljim zakonom koji će omogućiti osiguranje koje će stvarno biti povoljnije, za razliku od svake godine sve skupljeg i uglavnom beskorisnog Obamacarea, a 22% podržava ukidanje bezuvjetno.

“Kontroverzni” zid? Samo 21% Amerikanaca obuhvaćenih ispitivanjem smatra da meksička vlada radi bilo što da zaustavi svoje građane da ilegalno prelaze u SAD, a 50% smatra da Meksiko treba poreznim obveznicima SAD na neki način nadoknaditi troškove ilegalne imigracije. U prijevodu, platiti za zid. Oko toga treba li graditi zid, birači su striktno podijeljeni, jednak broj podržava gradnju kao i ne, ali većina smatra da će Trump uspjeti dramatično smanjiti broj ilegalnih imigranata koji dolaze u Ameriku. U SAD, oko 7% stanovništva su ilegalni imigranti – dakle ljudi bez ikakvih papira i građanskih prava.



Trump želi dramatično, za tri četvrtine, srezati broj regulatornih propisa koji se odnose na poslovanje. 50% birača smatra da je takvih propisa previše i da koče poslovanje, a 21% smatraju da ih je – premalo. 83% birača podržava Trumpovu kampanju da se kupuje američko: Amerikanci snažno vjeruju da je bitno kupovati stvari proizvedene, ne samo projektirane ili dizajnirane u SAD. I većina ih smatra da vlada ne štiti dovoljno radna mjesta u SAD. Ali većina bi isto tako izabrala strani proizvod radije nego domaći ako je jeftiniji ili bolji.

Također, 59% smatra da je stvaranje novih poslova važnije od zaštite okoliša, odnosno da ekonomija treba imati prednost pred ekologijom. Njegovu odluku od subote da zabrani zapošljavanje članovima svoje administracije kao lobistima po prestanku mandata – pet godina kao lobisti za američke korporacije i doživotno za strane vlade – Amerikanci pak podržavaju gotovo jednoglasno.

U ovom trenutku, ne postoji niti jedna Trumpova izvršna uredba koja ne bi imala većinsku podršku, osim donekle zida oko kojeg je Amerika striktno podijeljena. No i tu se postavlja pitanje zašto se nitko ne obazire na to da je Obamina administracija dala Meksiku velik novac da sagradi električnu ogradu – na svojoj južnoj granici, prema Gvatemali, i koja je već sagrađena, kako bi spriječila da ilegalci koji dolaze iz Južne Amerike preko Meksika dolaze u SAD. Isto tako, valja primijetiti da nitko nije prosvjedovao kad je Obama uveo šestomjesečnu zabranu ulaska u SAD građanima Iraka – upravo zbog opasnosti od terorizma.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI