PODACI S KOJIMA SE MORATE UPOZNATI! Znate li koliko vas zapravo košta HDZ?

Foto: Pixsell

Ulazak u sabornicu za političke je stranke stvar prestiža, a osim toga ta pozicija političkim strankama jamči opstanak. Naime, uz to što zastupnike u sabornici očekuje prosječna plaća od oko 15-tak tisuća kuna, njihove stranke i liste osiguravaju dodatna financijska sredstva na koja se ne mogu osloniti one stranke koje nemaju parlamentarni status.

S potvrdom izbornih rezultata iz državnog proračuna odbilo se preko 20 milijuna kuna za stranke koje su ušle u Sabor, država time nadoknađuje troškove izborne promidžbe, a za svakog zastupnika stranka iz te kvote dobiva 135 tisuća proračunskih kuna.

Oni koji su se domogli sabora godišnje će dobivati i 58,5 milijuna kuna, za svakog zastupnika kojega imaju stranke na godinu dobiju gotovo 400 tisuća kuna, za zastupnice je taj iznos veći te izposi oko 420 tisuća kuna.

Razumljivo, od tog iznosa najviše novca sliti će se na račun vladajuće stranke. HDZ bi shodno tome za izbornui promidžbu trebao dobiti preko osam milijuna kuna, budući da oni kao stranka imaju 64 zastupnika, a na osnovu broja zastupnika godišnje mogu računati na naknadu od 23,8 milijuna kuna. SDP će pak za pokrivanje troškova promidžbe dobiti 4,32 milijuna kuna, a s obzirom na to da im je broj zastupnika sveden na 32, godišnje će iz proračuna ubirati 12,8 milijuna kuna.

Škorin Domovinski pokret za pokrivanje troškova promidžbne dobiva 2,16 milijuna kuna, no Škoro u sabornici ima svega osam zastupnika svojega pokreta, pa će im sukladno tome pripasti svega milijun kuna, osim toga što s tiče godišnjeg troška za zastupnike dobiti će 6,29 milijuna kuna.



No, novac će se dijeliti i među Suverenistima i ostalim strankama, ali i nezavisnim zastzupnicima koji tvore Škorin tim. Troškove promidžbe ekipa iz Mosta pokriti će s milijun kuna, a za svojih osam zastupnika dobivati će dodatna tri milijuna kuna na godinu, za sedam mandata ekipa iz Možemo dobiva 810 tisuća kuna s kojima će pokriti troškove promidžbe, no s obzirom na široku koaliciju, pitanje je kako će rasporediti 2,8 milijuna kuna godišnje koliko će po zastupniku dobiti za svoj rad.

SDSS godišnje za svoj rad dobiva 1,16 milijuna kuna, isto kao i IDS-ovci, koji će uz to za pokrivanje promidžbenih troškova dobtii oko 400 tisuća kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI