POČINJU PRIPREME ZA VIRTUALNU KONFERENCIJU: Joe Biden i službeno postaje predsjednički kandidat demokrata

wikimedia.org

Joe Biden idući će tjedan službeno biti nominiran kao demokratski predsjednički protukandidat Donaldu Trumpu na neuobičajenoj virtualnoj nacionalnoj demokratskoj konvenciji bez presedana, koju je, poput čitave američke predsjedničke kampanje omela pandemija koronavirusa.

Ove godine izostaje uobičajeno ozračje tradicionalnih republikanskih i demokratskih konvencija – velikih političkih okupljanja koje svake četiri godine obilježe službeni početak kampanje, privlačeći tisuće egzaltiranih članova obiju stranaka.

Prvi put u povijesti, demokrati su početkom kolovoza najavili da zbog “pogoršanja situacije s pandemijom koronavirusa“ nijedan govornik neće moći osobno održati govor na konvenciji od 17. do 20. kolovoza u Milwaukeeju, u Wisconsinu, jednoj od saveznih država koje su ključne za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Velik je to udarac za ovaj grad na jezeru Michigan, koji se mjesecima pripremao za ostvarenje zadaće domaćina događaja, a sada mu je ostala samo tehnička organizacija skupa.

U petak navečer pločnici oko kongresnog centra bili su gotovo u potpunosti prazni. “Mislio sam da će održavanje konvencije biti dobro za grad, jer bi mu moglo donijeti puno novca. Ovo je jednostavno jedna loša godina”, uzdahnuo je 40-godišnji Dan, noseći preko usta i nosa zaštitnu masku.



Bez obzira na to održavaju li se na virtualan ili tradicionalna način, konvencije će ove godine bez sumnje ubrzati tempo održavanja kampanje.

Zadnjeg dana konvencije, u četvrtak, “Joe Biden će govoriti o svojoj viziji ujedinjenja Amerike i nastojanja da nas izvuče iz stalnog kaosa i krize”, najavili su demokrati.

Biden, politički veteran, Obamin potpredsjednik i senator dulje od 35 godina, prihvatit će demokratsku predsjedničku nominaciju virtualno, iz svojeg doma u Wilmingtonu u državi Delaware, odakle će održati i govor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI