POČINJU PREDIZBORI U AMERICI! Može li netko od ovih demokrata pobijediti Trumpa?

Twitter

Tko će biti protukandidat Donaldu Trumpu na izborima u studenome? Bitka za demokratsku predsjedničku nominaciju kreće u ponedjeljak u Iowi, državi koja prva glasa u dugom nizu stranačkih predizbora čiji je ishod još neizvjestan.

Favoriti su za demokratsku nominaciju bivši su potpredsjednik Joe Biden i progresivac Bernie Sanders, obojica sedamdesetogodišnjaci.

I dok je utrka među demokratima puna neizvjesnosti, Trump već vodi intenzivnu kampanju za drugi mandat.

Od demokratskih pretendenata do njihovih pristaša, volontera i novinara – tisuće ljudi pristižu ovih dana u Iowu, slabo naseljenu ruralnu državu koja je važna etapa u američkom izbornom procesu.

Dobar rezultat u Iowi mogao bi dati odlučujući vjetar u leđa nekom kandidatu na dugom putu prema nominaciji. S druge strane, težak poraz može s druge strane označiti kraj svim ambicijama.



Sanders u Iowi u tijesnoj prednosti 

Ispitivanja javnog mnijenja u Iowi prednost za sada daju neovisnom senatoru Bernieju Sandersu (78), što jako zabrinjava neke umjerene demokrate.

Socijalist koji zagovara političku revoluciju u maloj je prednosti pred Bidenom. No rijetki se usuđuju davati prognoze jer popularnost kandidata znatno varira, a razlika je jako tijesna.

No da je Sanders sve jači kandidat pokazuje nedavno upozorenje lijevog think-tanka “Third Way” upućeno demokratskim biračima u Iowi: “Ako on osvoji demokratsku predsjedničku nominaciju, izgledi da Trump osvoji drugi mandat radikalno će se povećati”.

Među favoritima u anketama u Iowi još je jedan umjereni kandidat, bivši gradonačelnik Pete Buttigieg, najmlađi u utrci, te progresivna senatorica Elizabeth Warren.

Nešto slabije pozicionirana, ali u brzom usponu, umjerena je senatorica Amy Klobuchar.

Na nacionalnoj razini favorit je i dalje 77-godišnji Biden, bivša desna ruka predsjednika Baracka Obame, koji vodi ispred Sandersa i Warren (70).

Milijarder Michael Bloomberg (77), koji se posljednji uključio u trku, na četvrtom je mjestu, a odlučio se za neuobičajenu strategiju – propustit će prva glasanja kako bi se u utrku uključio u “Super utorak” 3. ožujka kada istodobno glasa petnaestak saveznih država.

Demokratska stranka odredit će svojeg kandidata za predsjedničke izbore na konvenciji u srpnju.

Biden: Trump je u strahu 

Joe Biden se usred kampanje našao u središtu ukrajinske afere zbog koje se protiv Donalda Trumpa u ovome trenutku vodi povijesni proces opoziva u Senatu.

Optužujući Bidena i njegova sina Huntera, Trumpovi odvjetnici pokušali su ovaj tjedan u Washingtonu dokazati da je on bio u pravu kada je od Ukrajine zatražio da pokrene istragu protiv Bidena. Taj zahtjev u središtu je procesa opoziva.

Republikanci me “pokušavaju ocrniti jer se (Donald Trump) užasava pomisli da bi se mogao natjecati sa mnom”, rekao je u utorak Joe Biden, čiji je sin bio imenovan u upravno vijeće ukrajinske plinske grupe u trenutku kada je on kao potpredsjednik bio zadužen za američku politiku u toj zemlji.

Taj povijesni proces opoziva ima još jedan učinak na predizbornu kampanju u Iowi.

Bernie Sanders, Elizabeth Warren i Amy Klobuchar, troje glavnih kandidata za demokratsku predsjedničku nominaciju, svi senatori, imaju, naime, ulogu porotnika u procesu opoziva u Senatu i prema tome moraju većinu vremena biti u Washingtonu umjesto da obilaze birače u Iowi. Jednaku sudbinu dijeli i demokratski senator Michael Bennet, koji je međutim u anketama gotovo na nuli.

Bernie Sanders čini se da se najbolje snašao u toj situaciji. U svojem odsustvu na teren je poslao predstavnike koji privlače mnoštvo pristaša i popularni su u medijima, mladu zastupnicu Alexandriju Ocasio-Cortez, redatelja Michaela Moorea i popularne rock bendove.

Oporavivši se od srčanog udara u listopadu, taj se sedamdesetogodišnjak može osloniti i na rekordne donacije njegovoj kampanji 2019.

Moralna odgovornost

U najzabačenijim ruralnim područjima ili u gradovima Iowe predizborni timovi kandidata angažirali su tisuće pristaša da kucaju na vrata birača ne bi li osigurali njihovu potporu.

Takva bliskost s biračima nužna je u toj državi u kojoj su birači navikli da im se ulaguje, jer su, budući da glasaju prvi, važan pokazatelj kako će pojedini kandidati dalje prolaziti.

Demokrati u Iowi glasat će u ponedjeljak navečer na biračkim skupovima (eng. caucus). Pravo glasa imaju birači koji su registrirani kao članovi stranke.

No neće glasati tajno, putem glasačkih listića, nego će svoj izbor iskazati grupirajući se fizički u skupinu pristaša pojedinih kandidata na različitim stranama prostorije u kojoj je ‘caucus’ organiziran. To mogu biti škole, crkve, knjižnice i sl., pa čak i privatne kuće.

Ovdje mnogi “misle da imaju moralnu odgovornost pritiskati kandidate da objasne svoja stajališta” kako bi te informacije mogle koristiti “ostatku zemlje”, istaknuo je Steffen Schmidt, profesor politologije na Sveučilištu Iowe.

“Ovdje jako ozbiljno shvaćaju politiku.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI