POČINJE SE PROVODITI ZABRANA ‘ZA DOM SPREMNI’? Udruzi bojovnika HOS-a odbijaju produljiti registraciju zbog sporne fraze

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Oko fraze, natpisa, pozdrava i pokliča “Za dom spremni” postojale su različite pravne i povjesničarske interpretacije.

Iako se poklič u početku pokušavao opravdati kao “stari hrvatski pozdrav”, čak je i saborski zastupnik te svojevremeni HOS-ovac Ante Prkačin to demantirao.

Ljetos je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, na upit hoće li predsjednik udruge 9. bojne HOS-a i njen ratni zapovjednik Marko Skejo biti kažnjen zbog uzvikivanja spornog pokliča, potvrdio kako je pozdrav zabranjen.


To je nedavno izjavio i novoizabrani čelnik Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

Riječ je o pokliču koje tridesetih godina počinje koristiti Ustaša – Hrvatska revolucionarna organizacija (UHRO) s ciljem rušenja Jugoslavije i stvaranja hrvatske države.Ustaše na vlast dolaze stvaranjem Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u kojoj poklič postaje sporan zbog suradnje s fašistima i nacistima te počinenja ratnih zločina.

No zanemaruje se ‘rehbilitacija’ tog pokliča  i natpisa na amblemu Hrvatskih oružanih snaga, stranačke postrojbe Hrvatske stranke prava, koja je kasnije ugašena, ali je pritom sa čitavim postrojbama integrirana u Hrvatsku vojsku (HV).

Postrojbi se ne pripisuje ni jedan ratni zločin, a sa očuvanim amblemom i natpisom na ramenu je prije dvije godine pronađen i legendarni HOS-ovac Žarko Manjkas Crvenkapa, poginuo u ‘štafeti smrti’.

Korištenje pokliča proširilo se devedesetih na razne pjesme poput popularnih Thompsonovih Čavoglava koje su dizale moral braniteljima na bojištu, te su veterani dan danas uz njih sentimentalno vezani.

Osim toga poklič ‘Za dom spremni’ prihvačen je u mnoge postrojbe HV-a poput 3.pješačke Imotske bojne 4.gardijske brigade.

Početak i provedba službene zabrane

No zabrana natpisa i pokliča sada se počela provoditi i u praksi.

Naime, Udruga bojovnika Hrvatskih obrambenih snaga priopćila je danas kako je u udrugu stiglo rješenje Ministarstva pravosuđa da se odbija produljiti registracija te udruge zbog toga što iz svojeg Statuta odbija izbrisati frazu “Za dom spremni”.

Dio njihovog priopćenja prenosimo u nastavku.

“Udruga bojovnika HOS-a, dragovoljačka udruga koju je Tuđmanova vlada odbila priznati i registrirati još daleke 1995. godine, jer su je pokrenuli utemeljitelji i organizatori dragovoljačkih postrojbi HOS-a, napokon je zabranjena.

Protivno zakonski propisanim rokovima, činjeničnom stanju i zakonom propisanoj dostavi odluke, Udruga je neslužbenim i nezakonitim putem početkom tjedna obaviještena da se rješenjem Ministarstva pravosuđa potpisanim od Ivana Malenice ukida, odnosno da joj se odbija produljiti registracija po Zakonu o udrugama, jer odbija iz svojeg Statuta izbrisati vojničko i pravaško geslo i pozdrav „ZA DOM SPREMNI“.

Štoviše, Malenica je u svojem protupravnom aktu utvrdio da je Udruga bojovnika HOS-a u članku 3. Statuta odbila izbrisati stavak 2., jer odredbe o izgledu pečata nisu obvezni dio Statuta, već se mogu opisati i drugim aktom, tim više što opis pečata sadrži tekst ,,Za dom spremni”, a o kojem su primjenom Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske od 10. listopada 2017. ,,tijela javne vlasti, kako na državnoj tako i na razini lokalne i područne (regionalne) samouprave u obnašanju vlasti dužna voditi računa i o vrijednosnim sadržajima ustavnih načela koja grade identitet hrvatske ustavne države” pa ,,stoga ona nemaju mogućnost izbora hoće li biti lojalna Ustavu i njegovim temeljnim vrijednostima. Upravo suprotno, njihovo je djelovanje i ograničeno Ustavom.”

Registrirana od 03. travnja 2001. godine Udruga bojovnika HOS-a sastavljena prvenstveno od osnivača HOS-a, prva i jedina legalizirala je legitimnu upotrebu pozdrava “Za dom spremni” u svojem Statutu što su kasnije preuzele i neke udruge HOS-a nastale pod pokroviteljstvom HDZ-a.

Znak, amblem i žig HOS-a legaliziran je od Ministarstva pravosuđa RH kojeg je tada vodio ministar pravosuđa dr Stjepan Ivanišević pred više od dvadeset godina, rješenjem Klasa:UP/i-230-02/00-01/338, Urbroj: 514-09-02-01-4 od 03. travnja 2001. godine, u vrijeme koalicijske vlade premijera Ivice Račana i to je trajno stečeno i ozakonjeno pravo te se nikakvim naknadnim izgovorima pojedinih segmenata državne vlasti to legalno ne može izmijeniti, jer bi predstavljalo akt protivan Ustavu RH koji zabranjuje retroaktivnu primjenu propisa i zakona i oduzimanje već stečenih prava.

De facto i de iure to je znakovlje koje mogu nositi ratni pripadnici udruga HOS-a i ostali hrvatski branitelji tijekom obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata ili komemoracija, jer se ne radi o nikakvom nacističkom pozdravu i amblemu, jer to ne proizlazi iz njegovog sadržaja i značenja bez obzira na ranije korištenje u povijesti, a što je dodatno potvrdilo i tzv. Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima 28. veljače 2018. godine.

Činjenica je da pozdrav “Za dom spremni”, koji se u takvom obliku pojavljuje u ustaškom pokretu, ali deset godina prije uspostave NDH, izvorno predstavlja izraz otpora velikosrpskoj ideologiji i hegemoniji, i u tom je kontekstu, kao izraz spremnosti na obranu doma i domovine korišten u ratu za neovisnost Republike Hrvatske 1990-1995. kada se Hrvatska branila od velikosrpske agresije.

U vrijeme velikosrpske agresije tisuće dragovoljaca HOS-a nosilo je na svojim rukavima oznaku sa pozdravom „Za dom spremni“, više stotina ih je poginulo sa tom oznakom i međusobno su se pozdravljali sa tim pozdravom kao i znatan dio drugih postrojbi Hrvatske vojske i policije.

Velika većina dragovoljaca HOS-a bila je neopterećena bilo kakvom ustašo- nostalgijom koju im je neopravdano imputirao Tuđman I njegov udbaški egzekutor Manolić, a taj vojnički pozdrav su upotrebljavali već zato što boljeg pozdrava od toga u datim oklonostima nije bilo a nema ga ni danas.

Foto: Facebook

Predsjednik vlade Andrej Plenković i a prije njega i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović svojim neodgovornim, sektaškim i politikantskim djelovanjem i nastupima u odnosu na taj pozdrav, razbijaju jedinstvo hrvatske vojske i hrvatskih branitelja, ugrožavaju obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske pa time slabe moral i jedinstvo hrvatskog narod u cjelini, neustavno osporavajući odredbe regulirane Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, poriču pravomoćne sudske odluke Vojnog suda u Zagrebu i Vrhovnog suda Republike Hrvatske koji su daleke 1993. priznali ustrojstvo i djelovanje dragovoljačkih postrojbi HOS-a kao legitimne branitelje i sastavni dio Hrvatske vojske.

Je li Milanović zna, kada već sam to ističe ovih dana, da se po zapovjedi generala Antuna Tusa na Zagrebačkom velesajmu 10. studenog 1991. na poziv Kriznog stožera odazvalo 450 dragovoljaca za proboj u okruženi Vukovar i da su najmanje pola od toga broja bili dragovoljci HOS-a sa oznakom, barjakom i pozdravom Za dom spremni?

Plenkovićeva vlada jednostavno ne priznaje da je geslo HOS-a “Za dom spremni” upotrijebljeno u drugoj vremenskoj epohi 46 godina nakon završetka II svjetskog rata i da zasigurno nije bilo usmjereno na veličanje nacizma ni ratnih zločina, već na otpor velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku”, stoji u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI